Δύο εκπομπές για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

Δύο εκπομπές για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα 12 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Τα τελευταία επτά χρόνια μέχρι πέρυσι ένα πλούσιο μείγμα εκδηλώσεων οργανωνόταν από το ΄Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ. Βασικός εμπνευστής και συντονιστής των εκδηλώσεων ήταν ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, πάνω στην δουλειά και την έρευνα του οποίου οικοδομήθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων «Η Αθήνα ελεύθερη, 12 Οκτωβρίου 1944». Φέτος εξαιτίας του κορωνοϊού, δεν θα γιορτάσουμε την σημαντική ημέρα μνήμης στον δημόσιο χώρο. ΄Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «εδώ και χρόνια έχω βάλει ένα προσωπικό στοίχημα, να αναδείξουμε την ξεχασμένη αυτή επέτειο και  μέσα από αυτήν να μιλήσουμε για τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό».

Ως μία μικρή προσπάθεια να καλυφθεί το κενό, ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης μας προσκαλεί σε δυο εκπομπές από την προσωπική του σελίδα στο φέισμπουκ με την πρώτη να μεταδίδεται σήμερα 12/10 στις 7.00 μ.μ. ζωντανά στο https://www.facebook.com/menelaos.charalampidis.77 (υπάρχει και η ανακοίνωση της εκδήλωσης https://www.facebook.com/events/334522644315261/?active_tab=about).

Οι εκπομπές στηρίζονται στην πολύ επιτυχημένη έκθεση με 14 ιστορίες Αντίστασης, που φιλοξενήθηκε πέρυσι στους χώρους του πρώην ΕΑΤ- ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, και την επιμέλεια της είχαν ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης και ο επίσης ιστορικός, Γιάννης Γκλαβίνας. «Αντλώ υλικό από την έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης», που ενθουσίασε όσες και όσους την παρακολούθησαν σε μία απόπειρα προσωποποίησης της έννοιας της Αντίστασης», εξηγεί ο κ. Χαραλαμπίδης. «Στόχος μου ήταν να μιλήσουμε για τους ανθρώπους, που έλαβαν την απόφαση να αντισταθούν, συγκροτώντας τον εθελοντικό στρατό κατά των κατακτητών σε Αθήνα και Πειραιά. Να δούμε τα πρόσωπά τους, σε ποιες γειτονιές ζούσαν, τι δουλειά έκαναν και έτσι να κατανοήσουμε το πολύπτυχο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο της Αντίστασης. Παράλληλα μέσα από το ειδικό (τις προσωπικές τους ιστορίες) να φωτίσουμε το γενικό (ολόκληρα τμήματα της κοινωνίας) και να μιλήσουμε παράλληλα για τη συμμετοχή των γυναικών, της νεολαίας, των Μικρασιατών προσφύγων και των εργατών/τριών στο αντιστασιακό κίνημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή