ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

25 θάνατοι σε τρεις ημέρες

25 θάνατοι σε τρεις ημέρες

Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, με τους νέους θανάτους που καταγράφονται σε καθημερινή βάση να προβληματίζουν τους ειδικούς, και τον αριθμό των διασωληνωμένων να ασκεί πίεση στο ΕΣΥ, και κυρίως στην Αττική. 

Χθες, ανακοινώθηκαν 295 νέα κρούσματα του κορωνοϊού (σύνολο κρουσμάτων στην Ελλάδα από τις αρχές της επιδημίας 22.652) και επτά θάνατοι, που ανεβάζουν τα συνολικά θύματα της COVID-19 στη χώρα μας σε 456. Το τελευταίο τριήμερο έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού 25 ασθενείς. Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν χθες το απόγευμα 91 ασθενείς. 

Στην Αττική, δύο στις τρεις κλίνες εντατικής COVID-19 ήταν κατειλημμένες (82 από τις 126). Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ του λεκανοπεδίου παραμένει σε σταθερά επίπεδα (65%) σε σχέση με την εβδομάδα 1 έως 7 Οκτωβρίου, ενώ καταγράφεται σταθερή αύξηση στο ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ στο σύνολο της χώρας. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για ασθενείς με COVID-19 στην επικράτεια παρουσίασε αύξηση στο 37% από 32% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου. 

Χθες το πρωί το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%. Οπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ήδη από την Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν σταδιακά στη «μάχη» με τον κορωνοϊό οι 50 νέες κλίνες εντατικής που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων στο «Σωτηρία». 

Παράλληλα, πλέον τα νοσοκομεία στην Αττική, αλλά και σε όλες τις περιοχές που είναι σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 στο «πορτοκαλί», θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων (πλην των ογκολογικών) έως και 40%, προκειμένου να μειωθεί και η πίεση στις ΜΕΘ. 

Την ανησυχία τους για την αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ της Αττικής εκφράζουν και οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν και θάνατοι ασθενών λόγω COVID-19 από τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Παμμακάριστος, Αγία Βαρβάρα και Πτολεμαΐδας, τα οποία ωστόσο δεν διαθέτουν ΜΕΘ κορωνοϊού.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης του Παρατηρητηρίου, στην οποία τονίζεται ότι «η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί», η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους (104η θέση στις 7 Οκτωβρίου με 40 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 137,9 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού). 

Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 36 ημέρες από 35 που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου και των θανάτων μειώθηκε σε 68 από 100 ημέρες. 

O δείκτης Rt 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο COVID-19, o δείκτης Rt (ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού) για την επικράτεια παραμένει στο 1, ενώ στην Αττική στην οποία συνεχίζουν να εντοπίζονται τουλάχιστον 50% των ημερήσιων κρουσμάτων της χώρας, υπολογίζεται οριακά άνω της μονάδας. Από τα 295 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, 252 χαρακτηρίζονται εγχώρια και 145 εντοπίστηκαν στην Αττική. Κοζάνη και Ιωάννινα συνεχίζουν να έχουν μεγάλο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων (19 και 15 αντίστοιχα). 

Από χθες τέθηκαν σε ισχύ και τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του SARS-CoV-2 ανά τη χώρα, όπως αυτά αποτυπώνονται στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 (covid19.gov.gr). Οπως σημείωσε ο κ. Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «ο χάρτης αυτός δείχνει ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, είναι πολλά. Και αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, όχι η λήψη νέων».