Αντιπαράθεση για τη δομή στον Καρά Τεπέ

Αντιπαράθεση για τη δομή στον Καρά Τεπέ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το ελληνικό τμήμα της Υπατης Αρμοστείας (Υ.Α.) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το υπουργείο αποδίδει στο ελληνικό τμήμα της οργάνωσης «πολιτικές προκαταλήψεις» οι οποίες επηρεάζουν την εικόνα που μεταφέρεται στο διεθνές τμήμα για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο «συνεργατών» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα –η Υ.Α. μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.– υποβόσκει καιρό τώρα, καθώς το υπουργείο Μετανάστευσης έχει αποφασίσει να αναλάβει τη διαχείριση όλων των δομών φιλοξενίας αλλά και να έχει τον πλήρη έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζονται.  

Ωστόσο, το «ποτήρι ξεχείλισε» μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Υ.Α. για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, στο Palais des Nations στη Γενεύη, για την κατάσταση στον νέο καταυλισμό στον Καρά Τεπέ. Αναφερόμενη στον καταυλισμό που στήθηκε πριν από έναν μήνα προκειμένου να στεγαστούν οι αιτούντες άσυλο μετά την καταστροφή της Μόριας, απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα δράση και βελτιώσεις για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τις περίπου 7.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη δομή έκτακτης ανάγκης στον Καρά Τεπέ». Αναφέρθηκε μάλιστα σε «κρίσιμες ελλείψεις» σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών, «τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση».

«Η Υπατη Αρμοστεία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές σχετικά με τους κινδύνους σε θέματα ασφάλειας στη νέα δομή, οι οποίοι απαιτούν την άμεση παρέμβασή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα πλημμύρισαν δεκάδες σκηνές στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ ύστερα από έντονη βροχόπτωση.

«Προφανώς το ελληνικό τμήμα της Υπατης Αρμοστείας ενημέρωσε ότι υπάρχουν όλες αυτές οι “ελλείψεις” στον νέο καταυλισμό.

Προφανώς και υπάρχουν ελλείψεις, στήθηκε σε ένα μήνα, αλλά ο στόχος είναι να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα», επισημαίνει στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι «στον νέο καταυλισμό δραστηριοποιείται κλιμάκιο του ΠΟΥ, της UNICEF, του γερμανικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, κλιμάκιο από τη Νορβηγία αλλά και η ίδια η Υ.Α.».

Mε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μετανάστευσης κατηγορεί ευθέως την Υ.Α. για ολιγωρία, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των διαμενόντων.

«Στη δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Υ.Α. και οι οποίες φέρουν τον λογότυπό της. Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών αυτών, αναμένουμε από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής (παροχή συνεργείου τεχνικών για εργασίες, εργασίες στεγανοποίησης των σκηνών, αδιαβροχοποίηση οροφών, εργασίες για την τοποθέτηση υπερυψωμένου ξύλινου πατώματος, εργασίες αποστράγγισης εδάφους με χρήση 3 άλφα – χαλίκι, μετακινήσεις οικίσκων, παροχή rub halls) που έχει αναλάβει», τονίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή