Ανάγκη λήψης μέτρων στον Καρά Τεπέ

Ανάγκη λήψης μέτρων στον Καρά Τεπέ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει στη νέα δομή που έχει δημιουργηθεί στον Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι) στη Λέσβο, η οποία, μετά τη δυνατή βροχόπτωση τα ξημερώματα της Τρίτης, πλημμύρισε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Η ανάγκη να ληφθούν μέτρα επείγει, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη δομή θα περάσουν οι διαμένοντες όλο τον χειμώνα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον υπουργό Νότη Μηταράκη, ο οποίος τοποθέτησε χρονικά τη δημιουργία της νέας ελεγχόμενης δομής στο επόμενο καλοκαίρι. 
Σε αυτό το πλαίσιο, παρά τις ανακοινώσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει άμεσα τις άλλες δύο δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στο νησί στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ και στον Καρά Τεπέ (δομή του δήμου) σύντομα, η διαδικασία αναμένεται να αναβληθεί για λίγες ημέρες, τουλάχιστον, και σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά. 

Στον απόηχο του «πολέμου» δηλώσεων μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ όσον αφορά την καταλληλότητα της νέας δομής στο Μαυροβούνι, αλλά και το ποιος φέρει την ευθύνη για τις ελλείψεις στις υποδομές, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διενεργεί  άμεσα διαγωνισμό για την αναβάθμιση του νέου καταυλισμού. Η «απόφαση διενέργειας διαγωνισμού με διαδικασία διαπραγμάτευσης» για την «αναβάθμιση εγκαταστάσεων και υποδομών της δομής προσωρινής υποδοχής στην περιοχή Καρά Τεπέ-Μαυροβούνι, Δήμου Μυτιλήνης, Π.Ε. Λέσβου» και η πρόσκληση υποβολής οικονομικών προσφορών ανέβηκαν στη «Διαύγεια» χθες. Το κόστος που έχει προβλεφθεί φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ. 

Σήμερα στο νησί αναμένεται να βρεθεί αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το ταμείο που χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη δομή και κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν σχετική αυτοψία. 

Παράλληλα, σήμερα, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση συμπαράστασης στη Λέσβο, προκειμένου να μην κλείσει η δομή φιλοξενίας που λειτουργεί στο ΠΙΚΠΑ. «Το ΠΙΚΠΑ δεν χρειάζεται συστάσεις, άρχισε τη λειτουργία του το 2012 ως η μόνη ανοικτή δομή υποδοχής προσφύγων του νησιού», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, συμπληρώνοντας ότι «η Εφη Λατσούδη, μια εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΙΚΠΑ, έλαβε το βραβείο Nansen της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, το 2016». 

«Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση σε σχέση με τη λειτουργία της δομής στο  ΠΙΚΠΑ», τόνισε η κ. Εφη Λατσούδη στην «Κ». Στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο διαμένουν 77 ενήλικοι αιτούντες άσυλο και περίπου 15 πρόσφυγες καθώς και 17 ανήλικοι. Οπως τονίζει η κ. Λατσούδη, οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στη δομή με εντολή του εισαγγελέα, ενώ η υπηρεσία πρώτης υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης μόλις πριν από δύο εβδομάδες παρέπεμψε άτομα για διαμονή.    

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η φύλαξη των συνόρων θα περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα. «Στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες, χάρη στην ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών», υπογράμμισε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή