Απεργία και στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Απεργία και στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταλαιπωρία αναμένει αύριο το επιβατικό κοινό λόγω της συμμετοχής ορισμένων σωματείων στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Ειδικότερα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ). Οι εργαζόμενοι των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας διεκδικώντας την «προμήθεια ανταλλακτικών, υλικών και αναλώσιμων για τη συνέχιση της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού με πυκνότερα δρομολόγια», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

Ταυτόχρονα ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί και την άμεση κάλυψη των κενών που παρατηρούνται στις εταιρείες με μόνιμο προσωπικό. Σε περίπτωση μάλιστα που υπάρχει υποψία κρούσματος κορωνοϊού, επιμένουν στη διεξαγωγή ειδικού τεστ ανίχνευσης COVID-19 για όλο το προσωπικό. Τα σωματεία εργαζομένων επισημαίνουν την αντίθεσή τους στο «κομμάτιασμα και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας». Την αντίδρασή της στην «ιδιωτικοποίηση» των αστικών συγκοινωνιών εκφράζει και μερίδα εργαζομένων στις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) με αφορμή την ανάληψη συγκοινωνιακού έργου από τα ΚΤΕΛ. Από την πλευρά της η ΟΣΜΕ (Ομοσπονδία Σωματείων Μεταφορών Ελλάδος), που αποτελεί δευτεροβάθμιο σωματείο, έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη. Ωστόσο, στην περίπτωση των λεωφορείων και τρόλεϊ δεν κατέστη εφικτή η συμφωνία των σωματείων εργαζομένων ΟΑΣΑ, που προχώρησαν στην επισήμανση ότι δεν συμμετέχουν στην απεργία. 

Στο μεταξύ, στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ πρόκειται να συμμετάσχουν τα σωματεία της ΕΕΕΚΕ (Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος) προκαλώντας προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις. Παράλληλα έχουν προκηρύξει 5ωρες στάσεις εργασίας για την Κυριακή 18 Οκτωβρίου και ώρα 13.30 έως 18.30 και τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ώρα 07.30 έως 12.30. Και τις δύο παραπάνω ημέρες αναμένονται προβλήματα στις πτήσεις. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ενωσης, «τα αιτήματά μας, για τα οποία λαμβάνουν χώρα οι ως άνω κινητοποιήσεις, αφορούν το σχέδιο νόμου για τη σύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), «μέσω του οποίου θίγονται θεσμικού χαρακτήρα δικαιώματα των μελών μας και ειδικότερα οι προτεινόμενες διατάξεις που αφορούν σε θεσμικά και μισθολογικά ζητήματα, καθώς και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών μας τον Σεπτέμβριο». Νέες 24ωρες απεργίες προκήρυξε η ΕΝΗΜΑΕΚ (Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας της ΥΠΑ) στις 15 και 18 και 19 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την ΑΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή