«Μετέωροι» απόφοιτοι παρά την εξειδίκευση

«Μετέωροι» απόφοιτοι παρά την εξειδίκευση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί δέκα χρόνια τα πανεπιστημιακά τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσπαθούν ώστε οι απόφοιτοί τους να αποκτήσουν πρόσβαση στην ελληνική αγορά εργασίας μέσω θέσεων στην εκπαίδευση και τον δημόσιο τομέα. 

Εις μάτην. Κι αυτό ενώ η Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών αποτελεί ένα σύγχρονο διεπιστημονικό πεδίο αιχμής, που συγκεντρώνει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Ετσι, οι απόφοιτοί τους παραμένουν μετέωροι στο σκέλος αυτό, παρότι τα επαγγελματικά δικαιώματά τους κατοχυρώθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 45/2009. 

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ιστορία του τμήματος στην Κρήτη, η ύπαρξη στο Ιδρυμα των τμημάτων Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Βιολογίας και Ιατρικής, αποτέλεσε θεμέλιο για τη σωστή οργάνωση του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών σε διεπιστημονική βάση. Το τμήμα άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 οπότε δέχθηκε τους πρώτους 50 φοιτητές του. Το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004. 

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι πτυχιούχοι του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών μπορούν να απασχολούνται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί, ενδεικτικά «με την έρευνα και ανάπτυξη, παραγωγή, τυποποίηση, ποιοτικό έλεγχο, πιστοποίηση και εμπορία υλικών όπως κεραμικά, πολυμερή, ύαλοι, μέταλλα, υγροκρυσταλλικά υλικά, σύνθετα υλικά, υλικά κατασκευών, ημιαγώγιμα υλικά, υπεραγώγιμα υλικά, μαγνητικά υλικά, νανοϋλικά και νανοδομημένα υλικά, οπτικά, οπτοηλεκτρονικά, φωτονικά υλικά, πολυμερικά και γενικότερα μοριακά υλικά που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική, οπτοηλεκτρονική και στις τηλεπικοινωνίες, υλικά βιολογικών εφαρμογών και άλλων υλικών με εφαρμογές στη φαρμακευτική, οδοντιατρική και ιατρική». 

Επίσης, μπορούν να εργαστούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς παραγωγής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, και όπου η έρευνα και η ανάπτυξη νέων προηγμένων υλικών είναι απαραίτητες για την πρόοδο σε κάθε δραστηριότητα παραγωγής και διανομής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ως επιστήμονες σε οργανισμούς και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και της Αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικά εργαστήρια που έχουν την ευθύνη του επισήμου ελέγχου, ανάπτυξης και σχεδιασμού υλικών.

Μία ακόμη προοπτική που ορίζεται από το Π.Δ. είναι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα φροντιστήρια, τα δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και υπόλοιποι φορείς δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στη διδασκαλία μαθημάτων επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, αλλά και σχετικών με τα υλικά μαθημάτων θετικών επιστημών. Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Παν. Κρήτης Αννα Μητράκη, παρά τις προσπάθειες εδώ και μία δεκαετία του τμήματος, ακόμη το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δεν έχει αποδώσει ειδικότητα στους αποφοίτους, εντάσσοντάς τους στους επιμέρους κλάδους των καθηγητών (όπως π.χ. φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, φιλόλογοι κ.λπ.). «Υπάρχει μάθημα Τεχνολογίας Υλικών στα Επαγγελματικά Λύκεια, ωστόσο από το ΙΕΠ θεωρείται ότι αυτό δεν δικαιολογεί ξεχωριστό κλάδο», παρατηρεί η κ. Μητράκη, τονίζοντας ότι τώρα οι απόφοιτοι του τμήματος δεν μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. 

Επίσης, τα δύο τμήματα έχουν κάνει αίτημα από το 2019 προς το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για ένταξη, με ρητή αναφορά στο «Προσοντολόγιο», των πτυχίων Επιστήμης των Υλικών και Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών, στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος. Η απάντηση που έλαβαν ήταν πως το αίτημα θα μελετηθεί. 

«Εχουμε αποφοίτους με ελλιπή επαγγελματικά δικαιώματα παρά τα όσα ορίζει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα» δηλώνει η κ. Μητράκη, η οποία συμπληρώνει ότι με δεδομένη τη στάση της πολιτείας η φυγή στο εξωτερικό εξειδικευμένων σε περιζήτητα αντικείμενα νέων επιστημόνων είναι σχεδόν μονόδρομος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή