Εγκαινιάστηκε η αποκατεστημένη οικία του Π. Μελά, 116 έτη μετά τον θάνατό του

Εγκαινιάστηκε η αποκατεστημένη οικία του Π. Μελά, 116 έτη μετά τον θάνατό του

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορεί να αρδεύσει το πνεύμα του πατριωτισμού στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε; Η προφανής απάντηση είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των ιστορικών μας επιτευγμάτων και κυρίως των προσωπικοτήτων εκείνων που με τη θυσία τους ενσάρκωσαν τις εθνικές αξίες. Ενας από αυτούς ήταν και ο Παύλος Μελάς, που έχασε τη ζωή του πολεμώντας για την πατρίδα στις 13 Οκτωβρίου του 1904, από πυρά οθωμανικού αποσπάσματος στη Σιάτιστα της Καστοριάς, όπου οργάνωνε τον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Εκατόν δεκαέξι χρόνια μετά, ανήμερα την επέτειο του θανάτου του, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη χθες βράδυ, μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και άλλων επισήμων –ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, η Λίνα Μενδώνη και ο Αντώνης Σαμαράς– στην τελετή αποκατάστασης της οικίας του, στην Κηφισιά, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Εγκαινιάστηκε η αποκατεστημένη οικία του Π. Μελά, 116 έτη μετά τον θάνατό του-1
Εκατόν δεκαέξι χρόνια μετά τη θυσία του Παύλου Μελά στα χώματα της Μακεδονίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρευρέθη χθες στα εγκαίνια της αποκατεστημένης οικίας του στην Κηφισιά. Αυτό το κατώφλι πέρασε ο Μακεδονομάχος το 1904, για να ανεβεί στον Ελληνικό Βορρά, ξέροντας ότι δεν θα επιστρέψει. Το οίκημα που δώρισε η εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα γίνει Μουσείο Ιστορικής Μνήμης.

Ταυτισμένο με το πνεύμα των ευρωπαϊκών εξοχικών του 19ου αιώνα, το οικοδόμημα που είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Παύλος Μελάς τραβά αμέσως το βλέμμα για την ομορφιά του. Από το κατώφλι του έφυγε για τη Μακεδονία, γνωρίζοντας ότι δεν θα επέστρεφε. Η οικία των 198 τ.μ. γνώρισε τη φθορά και την απαξίωση για πολλά χρόνια, αλλά τώρα στέκει υπερήφανη και λεπταίσθητη, χάρη στη γενναιόδωρη συνεισφορά ενός χορηγού, αλλά και την έγνοια που έδειξε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το έργο, βεβαίως, δεν θα είχε προχωρήσει αν η εγγονή του Μακεδονομάχου, Ναταλία Ιωαννίδη, δεν είχε προβεί σε δωρεά του ακινήτου προς το υπουργείο. Την εφαρμογή της επικαιροποιημένης μελέτης έκανε η αστική, μη κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας «Κύκλωψ», ενώ το υπουργείο Πολιτισμού έβαλε τα δυνατά του ώστε να γίνουν όλα γρήγορα. 

Στον χαιρετισμό της, η ΠτΔ υπογράμμισε: «Ευγενής ιδεολόγος, οραματιστής μιας ελεύθερης, ελληνικής Μακεδονίας, ο Παύλος Μελάς αγωνίστηκε, όπως έγραψε η σύζυγός του, Ναταλία Μελά, για να μην καταστραφεί “ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός”. Η ηρωική του θυσία όχι μόνο σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού αγώνα, που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, αλλά και τον κατέστησε σύμβολο του αγώνα του καλού σε όποιο πεδίο και αν διεξάγεται αυτός. “Αλλοι θ’ αγωνισθούν κατά μεγαλύτερων εχθρών”, έγραψε χαρακτηριστικά η Ναταλία Μελά. Ο αγώνας του μπορεί όλους “να τους βοηθήσει, να τους στηρίξει στις ώρες τις αδύνατες. Γιατί οι ευγενικές ιδέες έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Και καμιά δεν προκόβει χωρίς ηρωισμό”. Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες αλλά και ο ανιδιοτελής ηρωισμός τού Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που δια-νύουμε».
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή