Μετά τις ποινές, η μάχη των αναστολών

Μετά τις ποινές, η μάχη των αναστολών

μετά-τις-ποινές-η-μάχη-των-αναστολών-561117166

Αυστηρή ως προς τις τελικές ποινές και δίκαιη ως προς τη συνολική αποτίμηση του συνόλου της τεράστιας δικογραφίας εκτιμάται πως είναι η ιστορική απόφαση για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία εκδόθηκε χθες από το δικαστήριο. 

Μετά την έκδοση της απόφασης, για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπήρξε καταδίκη πολιτικού φορέα με ναζιστικά χαρακτηριστικά και εγκληματική δραστηριότητα, που καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, καθώς το δικαστήριο επέβαλε στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής ποινές κάθειρξης 13 χρόνων για τον πολιτικό σχεδιασμό και τις εντολές προς διάπραξη βίαιων επιθέσεων και εγκληματικών δράσεων που έφθασαν ώς τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η ποινή της κάθειρξης 13 χρόνων επιβλήθηκε από το δικαστήριο πρωτίστως στον αρχηγό του κόμματος της Χ.Α. Νίκο Μιχαλολιάκο, αλλά και σε επώνυμα και προβεβλημένα πολιτικά του στελέχη, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παππάς και λοιπούς, και αφορούσε την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή το δικαστήριο τους έκρινε –και τους καταδίκασε γι’ αυτό– υπεύθυνους για το σύνολο της εγκληματικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε από τη Χ.Α., στο πλαίσιο του πολιτικού της σχεδιασμού και της ναζιστικής ιδεολογίας της.

Πλην του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, που κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια, όλα τα ηγετικά στελέχη της Χ.Α. μετά τη χθεσινή απόφαση αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο να οδηγηθούν στη φυλακή, αν δεν μπορέσουν να πείσουν το δικαστήριο και να εξασφαλίσουν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους.

Οι δικαστές, Μαρία Λεπενιώτη, πρόεδρος και μέλη η Γεσθημανή Τσουλφόγλου και ο Ανδρέας Ντόκος, ομόφωνα επέβαλαν βαριές ποινές και στους πρώην βουλευτές που δεν είχαν ελαφρυντικά, καθείρξεις επτά και έξι χρόνων, ενώ σε εκείνους που είχαν ελαφρυντικά, Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Νικόλαο Μίχο και Μιχάλη Αρβανίτη, το δικαστήριο τους επέβαλε ποινές πέντε ετών, θέτοντάς τους εκτός του κύκλου των καταδικασθέντων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να πάνε φυλακή.

Για τα εγκλήματα

Η δικαστική απόφαση είναι μείζονος πολιτικής και ποινικής σημασίας, με την οποία επιβεβαιώθηκε πλήρως, μετά τη μαζική καταδίκη των κατηγορουμένων, πολιτικών στελεχών και όσων μετείχαν στα εγκλήματα της Χ.Α., το βαρύ κατηγορητήριο και τα ενοχοποιητικά στοιχεία για σωρεία εγκληματικών δράσεων.

Το δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη βίαιη και ανθρωποκτόνο επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες αλλά και τις δεκάδες άλλες επιθέσεις μελών και στελεχών της Χ.Α., όπως τη σκληρή επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Ετσι, όπως αναμενόταν, καταδίκασε σε ισόβια και δεκατέσσερα χρόνια κάθειρξη τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ βαριές ποινές, δέκα και δώδεκα χρόνια κάθειρξη, επιφύλαξε στα επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α. Γιώργο Πατέλη και Αναστάση Πανταζή, καθώς και σε άλλους, οι οποίοι πλέον κινδυνεύουν, όπως και τα καταδικασθέντα πολιτικά στελέχη, να βρεθούν στη φυλακή, αν δεν εξασφαλίσουν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση προϊόν πολύχρονης, σχολαστικής και ψύχραιμης δικαστικής διαδικασίας, όπου ακούστηκαν και μελετήθηκαν τα πάντα, το τεράστιο υλικό της δικογραφίας, υπήρξε η πλήρης δικαίωση για το πολιτικό και ποινικό εγχείρημα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η δράση του πολιτικού μορφώματος της Χ.Α.

Η χθεσινή δικαστική απόφαση καταδίκης διέψευσε εκείνους (πολιτικούς και νομικούς) που επί χρόνια διατύπωναν απόψεις ότι το κατηγορητήριο είναι σαθρό και στη δίκη οι κατηγορίες δεν θα σταθούν. Πάντως, το δικαστήριο κινήθηκε σε γενικές γραμμές στην επιβολή των ποινών στο πλαίσιο της εισαγγελικής πρότασης που έγινε από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.

Μετά την έκδοση της απόφασης για τις ποινές το δικαστήριο έχει ήδη εισέλθει στη δύσκολη και μείζονος σημασίας απόφαση, για το ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι θα πάρουν αναστολή, διαδικασία που θα κρατήσει τουλάχιστον δύο ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή