ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σταθερή αύξηση των θυμάτων

Σταθερή αύξηση των θυμάτων

Ο εφιάλτης της διασποράς του κορωνοϊού σε κλειστές δομές όπως είναι οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, επανήλθε στο προσκήνιο χθες, μία ημέρα κατά την οποία ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε ξανά τα 400 και σημειώθηκαν επτά θάνατοι. Ειδικότερα, χθες σήμανε διπλός συναγερμός για γηροκομεία της Αθήνας όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2. Ηλικιωμένη γυναίκα που φιλοξενείται σε γηροκομείο στο Μεταξουργείο, μεταφέρθηκε χθες το πρωί λόγω αδιαθεσίας στον «Ευαγγελισμό», όπου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Στο συγκεκριμένο γηροκομείο φιλοξενούνται 50 ηλικιωμένοι και απασχολούνται 20 άτομα. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στο γηροκομείο όπου υποβλήθηκαν σε εργαστηριακούς ελέγχους για κορωνοϊό εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι. Τα αποτελέσματα των ελέγχων αναμένονταν αργά χθες το απόγευμα. Ο δεύτερος συναγερμός αφορούσε τέσσερα νέα κρούσματα σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο γηροκομείο στον Αγιο Παντελεήμονα όπου είχε εντοπιστεί συρροή κρουσμάτων στις αρχές του μήνα. Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μετά επανέλεγχο από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Σε υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) τέθηκε και το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ Χίου από χθες έως τις 21.10.2020. Εγκυος η οποία προσήλθε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Μάλιστα, στη συνέχεια έχασε το νεογνό, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί, ποια ήταν τα αίτια της αποβολής. Από την ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας εντοπίστηκαν ακόμα πέντε άτομα θετικά στον ιό, οπότε και αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της δομής, ενώ τα τεστ στους διαμένοντες συνεχίζονται. Παράλληλα αποφασίστηκε να δοθεί άμεση προτεραιότητα στη μεταφορά από το ΚΥΤ στην ηπειρωτική Ελλάδα (κοντά σε νοσοκομεία αναφοράς COVID-19) όλων των εγκύων που βρίσκονται μετά τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης τους, ώστε να μην πραγματοποιούνται τοκετοί στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου. 

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 νέα κρούσματα στη χώρα μας, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.  Στην Αττική εντοπίστηκαν 201 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 38, ενώ υψηλός αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε επίσης σε Κοζάνη (29) και Ιωάννινα (19). Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 23.495. 

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ χθες το απόγευμα 86 ασθενείς. Χθες δηλώθηκαν επιπλέον επτά θάνατοι ασθενών, που ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων της νόσου στην Ελλάδα σε 469.  Σημειώνεται ότι τις πρώτες δεκατέσσερις ημέρες του Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 78 θάνατοι λόγω του κορωνοϊού, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως σήμερα 203 ασθενείς με COVID-19 έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και οι εργαστηριακοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στον γενικό πληθυσμό στην Νίκαια. Χθες, κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν 537 δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες στην πλατεία Αγίου Νικολάου στη Νίκαια. Από τους ελέγχους βρέθηκαν επτά άτομα θετικά στον κορωνοϊό (4 άνδρες και 3 γυναίκες), εκ των οποίων τα πέντε αφορούν Ελληνες και δύο αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία τα 52 έτη.