Παρέμβαση ΤΕΕ για κατάργηση εκτός σχεδίου δόμησης

Παρέμβαση ΤΕΕ για κατάργηση εκτός σχεδίου δόμησης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διατήρηση του status quo σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση ζήτησε χθες με παρέμβασή της η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Το συλλογικό όργανο των μηχανικών ζητεί να ολοκληρωθούν πρώτα ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες και το δασολόγιο, η χάραξη αιγιαλών, το αρχαιολογικό κτηματολόγιο, ακόμα και η κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας πριν ανοίξει η συζήτηση για τον περιορισμό της δόμησης σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές. Υποστηρίζει δε ότι η κατάργηση ακόμα και των παρεκκλίσεων θα έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. 

Προβάλλοντας τον επιστημονικό του ρόλο, το ΤΕΕ προχώρησε χθες σε μια μάλλον αντιεπιστημονική τοποθέτηση, με αρκετούς αφορισμούς και κινδυνολογίες για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση. Οπως ανέφερε, η προτεινόμενη ρύθμιση θα οδηγήσει σε «απομείωση ή μηδενισμό της περιουσίας των μικροϊδιοκτητών προς όφελος γειτνιαζόντων μεγάλων ιδιοκτησιών» και σε «υπερσυγκεντρώσεις γης». Οτι η μεταβατική διάταξη των δύο ετών θα οδηγήσει τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους της κοινωνίας από αποταμίευση και δανεισμό στην αγορά οικοδομικών έργων, δημιουργώντας τετελεσμένα στον πολεοδομικό σχεδιασμό και ανατρέποντας κάθε πρόθεση ορθής επιστημονικής προσέγγισης. Οτι «η μοιραία μείωση των αξιών σε γεωτεμάχια σε εκτός σχεδίου περιοχές θα ανατρέψει το σύνολο σχεδόν των προϋπολογισμών και των αποτιμήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε κάθε φάσμα της οικονομικής ζωής» και θα προκαλέσει αστάθεια στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, «με βάση το Σύνταγμα και την επιστήμη οι περιοχές εκτός σχεδίου δεν προσφέρονται, κατ’ αρχάς, για οικοδομικές αναπτύξεις». Ωστόσο, πριν ανοίξει η συζήτηση για τον περιορισμό της πρέπει πρώτα η πολιτεία να ολοκληρώσει από τον πολεοδομικό σχεδιασμό έως και την κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Και φυσικά να υλοποιηθεί ο «ενιαίος ψηφιακός χάρτης» που έχει ανατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στο ΤΕΕ. «Αυτός είναι ο μόνος σωστός επιστημονικά τρόπος, πλέον, να υπάρξει και να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη χώρα, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση ώστε να συζητηθούν μετά ακραία μέτρα όπως η πρακτική απαγόρευση της δόμησης σε ολόκληρες περιοχές, όπως είναι οι εκτός σχεδίου», αναφέρει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή