Mετακινήσεις γιατρών για τις COVID-19 ΜΕΘ

Mετακινήσεις γιατρών για τις COVID-19 ΜΕΘ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαβεβαίωση ότι δεν αποδυναμώνονται τα νοσοκομεία της Αττικής από τις μετακινήσεις γιατρών που γίνονται τις τελευταίες ημέρες προς το «Σωτηρία», ώστε να στελεχωθεί στην πρώτη φάση λειτουργίας της η μονάδα εντατικής θεραπείας 50 κλινών που δημιουργήθηκε με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, προχώρησε χθες το υπουργείο Υγείας. Οι 50 νέες κλίνες Εντατικής αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του μήνα και, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στελεχωθούν με 45 μόνιμους γιατρούς, οι προσλήψεις των οποίων ωστόσο ακόμα δεν έχουν γίνει. Κατά το υπουργείο, είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη 400 θέσεων μόνιμων γιατρών, εκ των οποίων οι 200 –συμπεριλαμβανομένων και των 45 του «Σωτηρία»– θα αφορούν ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Οι προσλήψεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου. 

Εως τότε αλλά και για την εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη μετακίνηση 16 γιατρών από 11 νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο «Σωτηρία» για διάστημα τριών μηνών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που επισημαίνουν ότι από τις μετακινήσεις διαταράσσεται η λειτουργία των νοσοκομείων προέλευσης και αδυνατούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια, ενώ αναφέρουν ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που μετακινούνται δεν διαθέτουν πάντα την κατάλληλη εξειδίκευση σε ΜΕΘ. 

«Σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσεται η λειτουργία άλλων τμημάτων επειδή πήραμε κάποιο προσωπικό», απάντησε ερωτώμενος σχετικά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι καρδιολόγος που μετακινήθηκε στο «Σωτηρία» προέρχεται από νοσοκομείο με 76 καρδιολόγους (σ.σ.: Ιπποκράτειο). Αλλα παραδείγματα είναι ότι από τους 29 αναισθησιολόγους που υπηρετούν στο «Λαϊκό», μετακινούνται οι δύο, από τους 28 χειρουργούς του ΚΑΤ μετακινείται ένας, από τους 49 καρδιολόγους στο «Γ. Γεννηματάς» μετακινείται ένας και από τους 49 γιατρούς εσωτερικής παθολογίας του Κοργιαλένειου Μπενάκειου ΕΕΣ μετακινείται επίσης ένας. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι η μετακίνηση των συγκεκριμένων γιατρών γίνεται με γνώμονα την κλινική τους εμπειρία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένη φροντίδας. 

Σημειώνεται ότι το «Σωτηρία», που μαζί με τον «Ευαγγελισμό» έχει επωμιστεί μεγάλο «βάρος» της φροντίδας των ασθενών με κορωνοϊό στην Αττική από την αρχή της πανδημίας ως νοσοκομεία αναφοράς, έχει ενισχυθεί με 369 άτομα επικουρικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Μάρτιο έχουν προσληφθεί σε θέση επικουρικού προσωπικού στο «Σωτηρία» 40 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, 226 νοσηλευτές/τριες (63 απασχολούνται αποκλειστικά σε ΜΕΘ), 16 ειδικευόμενοι νοσηλευτές για τη λήψη ειδικότητας στην επείγουσα/εντατική νοσηλευτική και 87 άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή