Από την επόμενη εβδομάδα ενισχύσεις πληγέντων αγροτών

Από την επόμενη εβδομάδα ενισχύσεις πληγέντων αγροτών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας τοποθέτησε χρονικά την εκκίνηση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Ενδεχομένως από την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη να αρχίσει η καταβολή των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων αυτών, η οποία όμως, θα έχει χαρακτήρα προκαταβολής», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, από τη Βουλή.

Ο υπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καταστήσει εφικτό το κρίσιμο δίπτυχο: της καταβολής του 100% της αποζημίωσης προς τους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ (έναντι των ποσοστών που ορίζει σήμερα ο κανονισμός του) και μιας γενναίας προκαταβολής σε όσους αγρότες επλήγησαν από το καταστροφικό φαινόμενο. Η ρύθμιση, όπως ανακοίνωσε, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου, θα κατατεθεί προς ψήφιση τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

Ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε εκ νέου την επίσπευση των διαδικασιών εξόφλησης του συνόλου των αποζημιώσεων, θέτοντας ως ορόσημο γι’ αυτό τα τέλη Ιανουαρίου του 2021 και επισημαίνοντας ότι η κανονική διαδικασία προέβλεπε την καταβολή του 65% των αποζημιώσεων τον Ιούνιο του 2021 και του υπόλοιπου 35% τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους. Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία σε όσους έχουν υποστεί ζημιές σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, που δεν εντάσσονται στον μηχανισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, διαβεβαιώνοντας ότι θα μπορέσουν επίσης να αποζημιωθούν. «Μιλώ για στάβλους, αποθήκες, εξοπλισμούς, τα οποία πρέπει να μπουν σε προγράμματα για να καλυφθούν. Να κάνουν εξατομικευμένες δηλώσεις οι οποίες να υποστηρίζονται από τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να μπορέσουμε να τους αποζημιώσουμε», σημείωσε, περιγράφοντας τη διαδικασία.

Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε επίσης ότι για τους αγρότες που επλήγησαν δεν θα ισχύσει η προϋπόθεση της παράδοσης μιας ελάχιστης ποσότητας του προϊόντος τους, προκειμένου να τους καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση. Σχετικά με το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των ζημιών που προκάλεσε το πέρασμα του «Ιανού», ανέφερε ότι ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας ότι η κάλυψή του από τον ΕΛΓΑ κατέστη δυνατή χάρη στην ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και «την ευαισθησία, την αμεσότητα και τις εντολές που είχε δώσει ο πρωθυπουργός», προκειμένου να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με άρτιο νομικά τρόπο, ο οποίος δεν δημιουργεί ζητήματα.

Ως προς το θέμα της ενίσχυσης των παραγωγών της ελιάς Καλαμών και της επιτραπέζιας ελιάς, για το οποίο ο  Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) εξαπέλυσε πυρά περί αδιαφορίας και εμπαιγμού, ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι έχει κατατεθεί σχετικό μέτρο οικονομικής ενίσχυσης και εκκρεμεί στο ΓΛΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή