600 φοιτητές αναζητούν καθηγητές

600 φοιτητές αναζητούν καθηγητές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πανεπιστημιακό τμήμα αναζητεί διδάσκοντες αλλά δεν βρίσκει! Ετσι… περιφέρεται ανάμεσα σε διοικητικές περιφέρειες μέχρι να βρει λύση στα προβλήματά του. Πρόκειται για το Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, το οποίο πρέπει να στελεχωθεί αφού μετετράπη από τμήμα ΤΕΙ σε πανεπιστημιακό.

Ειδικότερα, το τμήμα ανήκε στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ωστόσο με τις αλλαγές που επέφερε ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης τον Μάιο του 2019, με τον νόμο 4610, έγινε πανεπιστημιακό και εντάχθηκε στη σχολή Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στο ΔΙΠΑΕ υφίστανται δύο τμήματα Νοσηλευτικής, καθώς, πλην του Διδυμοτείχου, υπάρχει και ένα στη Θεσσαλονίκη. 

Ωστόσο, το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, με 600 φοιτητές, δεν διαθέτει κανένα μόνιμο μέλος ΔΕΠ και παρά τις διαδοχικές προσκλήσεις που γίνονται για πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, η ανταπόκριση είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τα 16 μαθήματα για τη διδασκαλία των οποίων χρειάζονται διδάσκοντες, υπεβλήθησαν τρεις αιτήσεις που αφορούν έξι μαθήματα. Η εμπλοκή στην πρόσληψη προσωπικού δημιουργήθηκε λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων επιλογής που τίθενται στα πανεπιστημιακά τμήματα, δηλαδή οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν διδακτορικό τίτλο. 

Επίσης, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν επαρκεί για να γίνουν τα κλινικά μαθήματα της Νοσηλευτικής. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, ανακοίνωσε στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή, ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η ένταξη της Νοσηλευτικής του ΔΙΠΑΕ στο Διδυμότειχο ως αυτοτελoύς τμήματος στο Δημοκρίτειο Παν. Θράκης (ΔΠΘ). Η Σύγκλητος του ΔΠΘ το έχει δεχθεί. Ο κ. Διγαλάκης χαρακτήρισε την περίπτωση του τμήματος ως «ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τρανταχτά παραδείγματα της προχειρότητας και ανευθυνότητας με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδιάρθρωσε τον ακαδημαϊκό χάρτη, και μάλιστα λίγο πριν φύγει από την εξουσία», υπενθυμίζοντας ότι τον Μάιο του 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση το μετέτρεψε από τμήμα ΤΕΙ σε πανεπιστημιακό χωρίς καμία πρόβλεψη γι’ αυτή τη μετάβαση. 

Την ίδια στιγμή, βέβαια, όλα τα ΑΕΙ έχουν ανάγκη από επιπλέον προσωπικό. Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ζητεί από το υπουργείο Παιδείας, και λόγω της πανδημίας, «αναπλήρωση των εκατοντάδων θέσεων καθηγητών AΕΙ που αφυπηρέτησαν την τελευταία δεκαετία και δεν αναπληρώθηκαν» και επίσης «εκτάκτως, κονδύλια για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοπλισμό». 

Στο ίδιο πλαίσιο, η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών εκφράζει τη δυσαρέσκειά της «για τη μείωση των θέσεων διδασκόντων από 31 (για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020) σε 24 (για το 2020-2021), όταν μάλιστα αυτή την περίοδο οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας».

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επανέλαβε ότι πλέον η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, όπως προβλέπει νόμος του Ιανουαρίου 2020. Τα ΑΕΙ για λειτουργικά έξοδα το 2021 θα λάβουν συνολικά 91.603.506 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή