ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Η μάχη των αναστολών: Τι ζητάνε οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χ.Α.

Η μάχη των αναστολών: Τι ζητάνε οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χ.Α.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς μετά την ανακοίνωση των ποινών, εξελίσσεται η μάχη των αναστολών, με τους καταδικασθέντες να ζητούν την χορήγηση της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης. Η διαδικασία για τις αναστολές διεκόπη σήμερα το απόγευμα και θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή στις 10.30.

Σήμερα προσήλθαν στο Εφετείο οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Νίκος Κουζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλός. Τελευταία σήμερα μίλησε η υπεράσπιση του καταδικασμένου ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε κάθειρξη 13 ετών, Ηλία Παναγιώταρου.

Αύριο η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών. 

Φωτ: INTIME

Ο πατέρας του Μπαρμπαρούση κατέθεσε ως μάρτυρας

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Ηλίας Μπαρμπαρούσης, κατέθεσε στο δικαστήριο προς ενίσχυση του αιτήματος του πρώην βουλευτή για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αν εκτίσει την ποινή ο γιός του, τότε ο ίδιος και η σύζυγός του θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς από τότε που δεν ξαναβγήκε βουλευτής, τους φροντίζει ο γιός τους και φροντίζει την περιουσία και τα ζώα που έχουν.

Όπως είπε ο κ. Ηλίας Μπαρμπαρούσης, εάν ο γιός τους μπει φυλακή «εγώ είμαι τελειωμένος. Από τον Μάιο του 2017 έχω πρόβλημα όρασης και η γυναίκα μου παίρνει σύνταξη για 60% αναπηρία». Κατά την αποχώρηση του μάρτυρα, χρειάστηκε να τον βοηθήσει ο γιός του, καθώς δεν περπατά καλά και έχει μπαστούνι.

Ο πρώην βουλευτής ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και ο ίδιος, για να βοηθήσει τον πατέρα του. Τότε η κ. Λεπενιώτη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω;… Κοιτάξτε, είστε κατηγορούμενος επί 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα». 

Φωτ: INTIME

Η μάχη των αναστολών

Η δικαστική ετυμηγορία που επιφύλαξε βαριά ποινή, κάθειρξης 13 χρόνων στην ηγετική ομάδα της Χ.Α. (Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο και λοιπούς) τους θέτει πλέον ενώπιον του σοβαρότατου ενδεχόμενου, να οδηγηθούν στη φυλακή.

Προς τούτο οι συνήγοροί τους, όπως έχουν δικαίωμα και υποχρέωση από το νόμο, δίνουν μάχη να πείσουν τους δικαστές να δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής για τους καταδικασθέντες, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Η πτυχή της απόφασης που αφορά τα αιτήματα καταδικασθέντων σε βαριές ποινές να πάρουν αναστολή, είναι μία από τις σοβαρότερες της δικαστικής κρίσης, καθώς από αυτή εξαρτάται ποιοι θα πάνε φυλακή και ποιοι όχι.

Ως προς αυτό η δικαστική απόφαση είναι εξίσου σοβαρή με εκείνες που προηγήθηκαν για την ενοχή των κατηγορουμένων, την αναγνώριση ελαφρυντικών και την επιβολή των ποινών. Πέραν όμως των καταδικασθέντων πολιτικών στελεχών της Χ.Α. (κυρίως της ηγετικής ομάδας πλην Αρτέμη Ματθαιόπουλου που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια) και άλλοι καταδικασθέντες βλέπουν το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στις φυλακές, ως εξαιρετικά πιθανό.

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, που καταδικάστηκε σε ισόβια και άλλα 14 χρόνια για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο εγκλεισμός στη φυλακή του οποίου είναι μονόδρομος, και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΧΑ που μετείχαν στις εγκληματικές δραστηριότητες κινδυνεύουν να πάνε μέσα. Ανάμεσα τους οι συνεργοί στον φόνο Φύσσα και στην βίαιη επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής, Ιωάννης Καζατζόγλου και άλλοι που έχουν ποινές 10 χρόνια και πάνω.

Η διαδικασία για τις αναστολές παραμένει άγνωστο αν θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή προκειμένου να γίνει γνωστό ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή, ή αν η δίκη θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.