Το πρώτο lockdown του δεύτερου κύματος

Το πρώτο lockdown του δεύτερου κύματος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τραγικές επιπτώσεις της μη τήρησης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού όπως αυτές καταγράφηκαν πολύ έντονα τον Σεπτέμβριο, καταδεικνύουν οι αριθμοί των ημερήσιων θανάτων λόγω COVID-19 την τελευταία εβδομάδα. Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε επιπλέον 13 θανάτους λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ιδιος αριθμός θανάτων είχε δηλωθεί την Κυριακή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το Σάββατο έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 51 ασθενείς με COVID-19. Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 482 θάνατοι ασθενών. Σημειώνεται ότι χθες μάχη για τη ζωή τους έδιναν 82 ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Οπως έχει δηλώσει ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, «οι θάνατοι είναι το αποτέλεσμα της κινητικότητας του ιού που βλέπαμε 15 μέρες πριν». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των70 ετών, με πολλά υποκείμενα νοσήματα, όπως άνοια, σακχαροδιαβήτη, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στους πνεύμονες, τα οποία εφόσον νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό και χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο, η πιθανότητα να βγουν είναι ίσως μικρότερη του 20%.

Την ίδια στιγμή, η πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στην Κοζάνη, έφερε και το πρώτο lockdown αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας. Οπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από σήμερα και για 14 ημέρες η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης εισέρχεται σε επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 –θα είναι η πρώτη κόκκινη περιοχή στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την COVID-19– το οποίο συνοδεύεται με μέτρα που παραπέμπουν σε lockdown και συγκεκριμένα: απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιοχής, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναστολή συναθροίσεων, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου, εστίασης (επιτρέπονται μόνο οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο και ντελίβερι), κέντρων διασκέδασης, δικαστηρίων, αρχαιoλογικών χώρων, μουσείων, θεάτρων, κινηματογράφων, κομμωτηρίων, συνεδρίων κ.ά. «Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας.

Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κοζάνη ανέβηκε επίπεδο συναγερμού, λόγω –μεταξύ άλλων– των πολλών και συνεχώς αυξανόμενων νέων κρουσμάτων του τελευταίου 14ημέρου και των δεκάδων μικρών ελεγχόμενων, επικίνδυνων όμως και χωροταξικά διάσπαρτων clusters (σ.σ. συρροές) σε όλη την περιοχή. Σημειώνεται ότι στην Κοζάνη, υπήρχαν χθες πλέον των 200 ενεργών κρουσμάτων, ενώ 554 άτομα ήταν σε καραντίνα λόγω στενής επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Μόνο χθες καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα στην Κοζάνη. Περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Χθες για το σύνολο της χώρας ανακοινώθηκαν 453 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων 207 εντοπίστηκαν στην Αττική, 56 στη Θεσσαλονίκη, 18 στα Ιωάννινα και 11 στη Φθιώτιδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή