Οι προσπάθειες για αναστολή

Οι προσπάθειες για αναστολή

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με νομικά επιχειρήματα και μάρτυρες δίνουν από χθες το πρωί οι καταδικασθέντες σε βαριές ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πολιτικά στελέχη και εμπλεκόμενοι σε βαριές υποθέσεις εγκληματικής δράσης της οργάνωσης, προκειμένου να πείσουν το δικαστήριο και να εξασφαλίσουν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, αποφεύγοντας τη φυλακή. Η δικαστική ετυμηγορία που επιφύλαξε βαριά ποινή κάθειρξης 13 χρόνων στην ηγετική ομάδα της Χ.Α. (Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο και λοιπούς) θέτει πλέον πολλούς από τους καταδικασθέντες ενώπιον του σοβαρότατου ενδεχόμενου να οδηγηθούν στη φυλακή.

Προς τούτο οι συνήγοροί τους, όπως έχουν δικαίωμα και υποχρέωση από τον νόμο, επιχειρούν να πειστεί το δικαστήριο για χορήγηση αναστολής στους καταδικασθέντες –δηλαδή να πάνε σπίτι τους παρά την καταδίκη τους– έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό (εφετείο).

Η πτυχή της απόφασης που αφορά τα αιτήματα καταδικασθέντων σε βαριές ποινές να πάρουν αναστολή, είναι μία από τις σοβαρότερες της δικαστικής κρίσης, καθώς από αυτήν εξαρτάται ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι όχι.

Ως προς αυτό η δικαστική απόφαση είναι εξίσου σοβαρή με εκείνες που προηγήθηκαν για την ενοχή των κατηγορουμένων, την αναγνώριση ελαφρυντικών και την επιβολή των ποινών.

Πέραν όμως των καταδικασθέντων πολιτικών στελεχών της Χ.Α. (κυρίως της ηγετικής ομάδας, πλην Αρτέμη Ματθαιόπουλου που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια) και άλλοι καταδικασθέντες βλέπουν το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στη φυλακή ως εξαιρετικά πιθανό.
Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, που καταδικάστηκε σε ισόβια και άλλα 14 χρόνια για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο εγκλεισμός στη φυλακή του οποίου είναι μονόδρομος, άλλωστε ο ίδιος δεν υπέβαλε καν αίτημα αναστολής, και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χ.Α. που μετείχαν στις εγκληματικές δραστηριότητες κινδυνεύουν να φυλακιστούν. Ανάμεσά τους οι συνεργοί στον φόνο του Παύλου Φύσσα και στη βίαιη επίθεση κατά των Αιγύπτιων ψαράδων, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής, Ιωάννης Καζατζόγλου και άλλοι, που έχουν ποινές 10 χρόνια και πάνω.

Προ του κινδύνου της φυλακής χθες πολλοί έφεραν ως μάρτυρες στο δικαστήριο συγγενικά τους πρόσωπα, για να πείσουν είτε για τον καλό τους χαρακτήρα, είτε, στις περισσότερες περιπτώσεις, ότι ο εγκλεισμός τους στη φυλακή θα προκαλέσει προβλήματα και ανεπανόρθωτη βλάβη σε συγγενικά τους πρόσωπα, ηλικιωμένους γονείς, ανήλικα παιδιά και λοιπά.

Ο πρώην βουλευτής Κων. Μπαρμπαρούσης έφερε ως μάρτυρα τον υπέργηρο πατέρα του, ο οποίος είναι τυφλός, για να πείσει ότι η ανάγκη να τον φροντίζει και να τον βοηθά οφείλει να συνεκτιμηθεί από το δικαστήριο για τη χορήγηση αναστολής στην ποινή του.
Αιχμηρό και ουσιαστικό ήταν το σχόλιο της προέδρου της δίκης Μαρίας Λεπενιώτη για την απουσία των κατηγορουμένων από τη δίκη, την ασέβεια που επέδειξαν προς το δικαστήριο, όταν ο Κων. Μπαρμπαρούσης ζήτησε την άδειά της για να αποχωρήσει από την αίθουσα, λέγοντάς του: «Τι να σας πω. Πεντέμισι χρόνια δίκη είχαμε εδώ, πρώτη φορά σας βλέπουμε…». Ο Κων. Μπαρμπαρούσης έχει ποινή 6 χρόνων κάθειρξη.

Τη σύζυγό του, έγκυο, έφερε στο δικαστήριο για μάρτυρα ο Ιωάννης Καζατζόγλου, προκειμένου να πείσει για την ανάγκη να μείνει εκτός φυλακής, αν και έχει καταδίκη πάνω από 10 χρόνια, ενώ ανάλογα κινήθηκαν και άλλοι καταδικασθέντες, πολιτικά ή επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α.

Πάντως, η διαδικασία στο δικαστήριο για τις αναστολές δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, και το πιθανότερο είναι το δικαστήριο να οδηγηθεί σε απόφαση για το ποιοι τελικά θα πάνε φυλακή ή όχι την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή