Ενταση πιέσεων από ΑΕΙ για αναπλήρωση κενών

Ενταση πιέσεων από ΑΕΙ για αναπλήρωση κενών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας δέχεται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μετά την απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ζητεί πλήρη αναπλήρωση των διδασκόντων οι οποίοι πήραν σύνταξη και επιπλέον έκτακτο προσωπικό για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών λόγω πανδημίας, και το ΕΜΠ χθες απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας λύση στο θέμα της υποστελέχωσής του. 

Επίσης πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι υπάρχουν ανάλογες διαμαρτυρίες και από τα περιφερειακά ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Ανδρέας Μπουντουβής αναφέρει στην επιστολή ότι «η εφαρμογή του μέτρου 1:1 στην αναπλήρωση των κενών από την αφυπηρέτηση των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτος όρος επιβίωσης για το ΕΜΠ, σε αναμονή της σταδιακής αναπλήρωσης του μεγάλου αριθμού καθηγητών που αποχώρησαν από την υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια. 

Η πρόσφατη “απόδοση 205 κενών θέσεων ΔΕΠ” από το υπουργείο και εξ αυτών 16 στο ΕΜΠ, έναντι 36 που κενώθηκαν λόγω αφυπηρέτησης το έτος 2019, είναι απόλυτα ανεπαρκής. 

Η ανακοίνωση για μια επερχόμενη παραχώρηση επιπλέον θέσεων, που θα πλησιάζει αλλά δεν θα καλύπτει τον αριθμό των κενωθεισών, εμφανίζεται ως μια “εφάπαξ” κίνηση, που αυξάνει τις ανησυχίες μας για μια ανεπίτρεπτη υπαναχώρηση, σε συνδυασμό με τις φετινές αποχωρήσεις άλλων 29 μελών ΔΕΠ, που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση δραματικά». Επίσης, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησε την πλήρη αναπλήρωση των κενών θέσεων λόγω συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση περιγράφει ένα διαχρονικό πρόβλημα των ΑΕΙ, τα οποία ζητούν –στο πλαίσιο των μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού– να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για χρηματοδότηση στο εξής των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, λέγοντας ότι φέτος η τακτική χρηματοδότηση περιορίστηκε. 

Συγκεκριμένα, με βάση τις υπουργικές αποφάσεις κατανομής πιστώσεων τακτικού προϋπολογισμού για την ανώτατη εκπαίδευση, οι οποίες είχαν εκδοθεί σε συνέχεια του ψηφισμένου προϋπολογισμού, το 2017 είχαν δοθεί στα ΑΕΙ 93.906.300 ευρώ, το 2018 94.442.000 ευρώ, και το 2019 99.442.000 ευρώ. Με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα ΑΕΙ για λειτουργικά τους έξοδα το 2021 θα πάρουν 91.603.506 ευρώ. 

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ρίχνει τα δημόσια πανεπιστήμια βαθιά στην παγίδα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Αυτό είναι το “όραμά” της για τη δημόσια εκπαίδευση και την επιστημονική “αριστεία”», ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του κοινοβουλευτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή