Χαρδαλιάς: Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση – Κοντά στο lockdown τα Ιωάννινα

Χαρδαλιάς: Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση – Κοντά στο lockdown τα Ιωάννινα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η τακτική ενημέρωση από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Η σημερινή συνέντευξη Τύπου εξελίχθηκε υπό το βάρος του αρνητικού ρεκόρ που κατέγραψε σήμερα η χώρα μας με 508 κρούσματα. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν παγκοσμίως 404.758 νέα κρούσματα και 6.086 θάνατοι.

Η πτώση της θερμοκρασίας και η ανοδική καμπή

«Είναι ευαίσθηση η τάση σταθεροποίησης στην Αττική», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι αυτή η τάση «μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη». Αναφέρθηκε δε και στην αύξηση στον αριθμο των θυμάτων, σημειώνοντας ότι έχουμε περίπου 7 νεκρούς ανά ημέρα. Ο ίδιος τόνισε ότι το «κέντρο βάρους είναι η περιφέρεια Αττικής» και αυτή τη στιγμή υπάρχει «ανοδική καμπή» στην επιδημία. «Στην Ελλάδα έχουμε ήπιες αυξητικές τάσεις, ωστόσο, με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να δούμε επιδημική αύξηση», πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι τα βασικά όπλα παραμένουν: «Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η ατομική υγιεινή».

Χαρδαλιάς: Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση – Κοντά στο lockdown τα Ιωάννινα-1

Κρίσιμη και επικίνδυνη φάση

Ο κ. Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι έχουμε μια «σταθερότητα που είναι εξαιρετικά εύθραυστη» κι αφού παρέθεσε τις εξελίξεις της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη, καθώς και την αυστηροποίηση των μέτρων σε πολλές χώρες, τόνισε ότι «δεν πρέπει για κανένα λόγο να επαναπαυτούμε».

Κατόπιν αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που ελήφθησαν στην Κοζάνη, η οποία από χθες Πέμπτη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο  συναγερμού (στο 4) και επιβλήθηκε lockdown. «Υπάρχει όριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που περνάμε από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Η Κοζάνη το πέρασε. Ο κεντρικός τομέας της Αττικής υπολείπεται. Ταυτόχρονα στα Ιωάννινα ο δείκτης απέχει από το 150, αλλά όχι σημαντικά», τόνισε. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αυριο Σάββατο θα μεταβεί με κλιμάκιο στην Κοζάνη και στα Ιωάννινα.

Απαντώντας σε ερωτήματα αναφορικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων στα σχολεία στην περιοχή της Κοζάνης, είπε ότι η εκ περιτροπής λειτουργία προβλέπεται στο επίπεδο συναγερμού 4 όταν υπάρχουν συρροές εντός των σχολείων.

Στην Κοζάνη από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα, από τα οποία 4 είναι εκπαιδευτικοί, 15 μαθητές και ένα αφορά σε λοιπό σχολικό προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας και δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων στην Κοζάνη.

Κλείνοντας, απευθυνόμενος στους πολίτες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι βρισκόμαστε «σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη φάση της πανδημίας», καλώντας τους πάντες να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, καθώς «η ενεργοποίηση του επιπέδου του συναγερμού 4 για την Κοζάνη κρούει τον κώδωνα σε όλη τη χώρα».

Χαρδαλιάς: Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση – Κοντά στο lockdown τα Ιωάννινα-2

Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν

Ερωτηθείς σχετικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει ό,τι πρέπει, υπογραμμίζοντας πως «οτιδήποτε άλλο πέραν από την απόλυτη εγρήγορση από όλους είναι στα όρια της εγκληματικότητας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι -όπως ο ίδιος εκτιμά- «δεν είναι πάνω από 20.000 τα ένεργα κρούσματα», για να προσθέσει πως στην Αττική παρατηρείται μια «ταλάντευση», εξηγώντας ότι «έχει μπει σε μια κατάσταση σταθερότητας, η οποία όμως μπορεί να αλλάξει».

Ο κ. Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι «η Αττική είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 σε σχέση με άλλες περιοχές». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια σταθερότητα στην Αττική που είναι το αποτέλεσμα των μέτρων που πήραμε τις προηγούμενες ημέρες».

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε ότι «αυξάνουμε τη δυνατότητα διεξαγωγής των τεστ, αυξάνουμε και τα σημεία διεξαγωγής και με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ». «Ο διαγνωστικός έλεγχος του κορωνοϊού είναι ένα δημόσιο αγαθό και η πολιτεία το προσφέρει δωρεάν», συμπλήρωσε. Αναλυτικά

Χαρδαλιάς: Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση – Κοντά στο lockdown τα Ιωάννινα-3

Αρνητικό ρεκόρ

Σε 508 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, αριθμός που συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ από την εμφάνιση της πανδημίας. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν οκτώ θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 490. Παράλληλα, 81 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αναλυτικά

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή