Οι επιφυλακτικές πληθυσμιακές ομάδες έναντι του εμβολίου

Οι επιφυλακτικές πληθυσμιακές ομάδες έναντι του εμβολίου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους τέσσερις Ελληνες δεν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, όταν αυτό είναι διαθέσιμο. Μεγαλύτερη διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το εμβόλιο δείχνουν οι νεαροί ενήλικες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και πιστεύουν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν είναι πιο σοβαρός από τη γρίπη, αλλά και όσοι ενημερώνονται περισσότερο για τον κορωνοϊό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Εκβασης Νοσημάτων – CLEO μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου (50%-50%) σε δείγμα 1.000 ενηλίκων Ελλήνων, καταδεικνύουν την ανάγκη χάραξης πολιτικής για την αύξηση της αποδοχής του εμβολίου από τον γενικό πληθυσμό. 

Ειδικότερα, στην ερώτηση «εάν υπήρχε εμβόλιο για τον κορωνοϊό, θα το κάνατε;», το 57,7% απάντησε θετικά, το 26% αρνητικά, ενώ το υπόλοιπο 16,3% απέφυγε να απαντήσει. Οι ενήλικες κάτω των 65 ετών, αυτοί που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή δεν ζουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσοι πιστεύουν ότι ο ιός φτιάχτηκε στο εργαστήριο από ανθρώπους (45,6% έχουν αυτή την άποψη), όσοι πιστεύουν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν είναι πιο σοβαρός και πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη (18,6% πιστεύουν ότι είναι το ίδιο θανατηφόρος και 10,3% ότι είναι λιγότερο) και όσοι δεν φαίνεται να γνωρίζουν τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης και τους τρόπους ελέγχου και πρόληψης του νέου κορωνοϊού, είναι οι περισσότερο διστακτικές πληθυσμιακές ομάδες έναντι του εμβολίου. 
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Επίσης, μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύεται η αρνητική επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι ενημερώνονται για τον κορωνοϊό από αυτά, εμφανίστηκαν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο σε ποσοστό μικρότερο (44,5%) σε σχέση με όσους δήλωσαν ότι ενημερώνονται από επίσημες εθνικές και διεθνείς ιστοσελίδες και από τα ΜΜΕ (ποσοστό άνω του 60%). 

Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τους δρα Θεοκλή Ζαούτη και δρα Γεωργία Κουρλαμπά, του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Εκβασης Νοσημάτων, το στοιχείο αυτό δείχνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ίσως είναι πηγή παραπληροφόρησης για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και γενικότερα για την αξία του εμβολιασμού. 

Οπως αναφέρουν στελέχη του Κέντρου σχολιάζοντας την έρευνα, «συγκρίνοντας τα ευρήματα της έρευνας με αυτά μελέτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διενεργήθηκε σε 20.000 άτομα από 27 χώρες παγκοσμίως, καθώς και με αυτά έρευνας σε 7 ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Βρετανία), όπου το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο ανερχόταν στο 74%, διαπιστώνουμε ότι οι Ελληνες είναι πιο διστακτικοί απέναντι στο COVID-19 εμβόλιο σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους». Σημειώνεται ότι παρόμοια απόκλιση για τη χώρα μας είχε παρατηρηθεί και το 2009 στην αποδοχή του εμβολίου κατά της πανδημίας γρίπης H1N1, όταν οι Ελληνες ανέφεραν χαμηλά ποσοστά αποδοχής έως 22,9%, έναντι άλλων Ευρωπαίων στους οποίους το ποσοστό έφτανε ακόμα και το 67%. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διστακτικότητα του γενικού πληθυσμού έναντι των εμβολίων μπορεί να προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από μία έλλειψη εμπιστοσύνης στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων (μόνο το 62% συμφωνεί απόλυτα στη θέση ότι είναι ασφαλή σύμφωνα με έρευνα του 2019), αλλά και στην πεποίθηση πολλών ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο να αρρωστήσουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή