Βαθμολογικό όριο για τις μετεγγραφές των φοιτητών

Βαθμολογικό όριο για τις μετεγγραφές των φοιτητών

βαθμολογικό-όριο-για-τις-μετεγγραφές-561120925

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής στο τμήμα της αρεσκείας τους εάν είναι εντός του βαθμολογικού ορίου και, στην αντίθετη περίπτωση, μετακίνησης σε άλλο συναφές τμήμα της ίδιας πόλης! Αυτή είναι μία από τις βασικές αλλαγές στο νέο σύστημα μετεγγραφών που θα ισχύει από φέτος, και την οποία θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι φοιτητές θέλουν να εγκαταλείψουν το τμήμα τους για άλλο, συνήθως στην πόλη της οικογενειακής τους κατοικίας. Η προθεσμία για τη διαδικασία προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις που υπήρχαν στο προηγούμενο σύστημα, θεσμοθέτησε βαθμολογικό όριο για τις μετεγγραφές.

Συγκεκριμένα, ένας φοιτητής για να πάρει μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα πρέπει να έχει συγκεντρώσει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έως 2.750 λιγότερες μονάδες από τη βάση εισαγωγής του τμήματος στο οποίο θέλει να μετεγγραφεί. Για παράδειγμα, εάν θέλει να μετεγγραφεί στη Νομική Αθηνών που έχει βάση 18.050 μονάδες, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 15.300 μονάδες. Επίσης, για το Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ (η βάση του ήταν 14.450 μονάδες) πρέπει να έχει τουλάχιστον 11.700 μονάδες.

Η θεσμοθέτηση βαθμολογικού ορίου κρίθηκε απαραίτητη διότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν εισακτέοι οι οποίοι με πολύ χαμηλή βαθμολογία σε περιφερειακά ΑΕΙ πήραν μετεγγραφή σε κεντρικά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Χαρακτηριστικά, κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις στο τμήμα του ΟΠΑ η βάση διαμορφώθηκε στις 17.900 μονάδες και σε εκείνα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης στις 4.600 μονάδες, και του Παν. Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη στις 4.425 μονάδες. Μετεγγραφή μπορεί να πάρει ένας φοιτητής εάν έχει αδελφό φοιτητή ή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, ενώ υπάρχουν και οι μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών (π.χ. αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67%) και οι κατ’ εξαίρεσιν.

Οι μετεγγραφές στην περίπτωση που ο πρωτοετής έχει αδελφό φοιτητή γίνονται ελεύθερα χωρίς περιορισμό αριθμού σε κάθε τμήμα, όπως και για την τρίτη και τέταρτη κατηγορία. Ωστόσο, ο αριθμός των μετεγγραφών με οικονομικά (μετράει το οικογενειακό ή το ατομικό εισόδημα του φοιτητή την τελευταία τριετία) και κοινωνικά κριτήρια, δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα. Βεβαίως, όλες οι μετεγγραφές γίνονται μεταξύ αντίστοιχων τμημάτων (π.χ. Φυσικής, Χημείας κ.λπ.). Το υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει απόφαση στην οποία παρουσιάζονται οι ομάδες των αντίστοιχων τμημάτων, ωστόσο υπάρχουν και περί τα 90 τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχηση με κάποιο άλλο και άρα δεν γίνονται μετεγγραφές από αυτά.

Η θέσπιση βαθμολογικής βάσης μετεγγραφών και η ύπαρξη μη αντίστοιχων τμημάτων αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των μετεγγραφών. Πέρυσι είχαν κατατεθεί 14.636 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 10.030. Το υπ. Παιδείας για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα μετακίνησης σε ένα τμήμα χωρίς βαθμολογικό όριο. Συγκεκριμένα, ένας φοιτητής μπορεί να υποβάλει αίτηση μετακίνησης σε έως και πέντε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου στην περίπτωση που οι μονάδες του είναι κάτω από τη βαθμολογική βάση μετεγγραφής ή εάν έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις μετεγγραφής λόγω οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή