ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστολή για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας

Αναστολή για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας

Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής για την ηγετική πολιτική ομάδα της Χρυσής Αυγής και τους καταδικασθέντες σε βαριές ποινές για τις εγκληματικές δράσεις της ΧΑ πρότεινε στο δικαστήριο η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελέας διαχώρισε μόνον τον Γιώργο Ρουπακιά, που έχει ισόβια και 14 χρόνια για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει να αναστέλλεται η ποινή κάποιου που έχει καταδίκη σε ισόβια.

Η εισαγγελέας στήριξε την πρόταση της στο ότι, όπως σημείωσε, οι καταδικασθέντες μέχρι σήμερα έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που τους έχει θέσει η ελληνική δικαιοσύνη, χωρίς ποτέ να τους παραβιάσουν (κατ΄ οίκον περιορισμό ή άλλους), δεν έχουν προβεί σε προπαρασκευαστικές πράξεις που να τους καθιστούν ύποπτους φυγής, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα στο δικαστήριο και δεν είναι ύποπτοι να τελέσουν νέα αδικήματα, καθώς το κόμμα της ΧΑ στο οποίο εντάχθηκαν και διέπραξαν όσα περιγράφονται στο κατηγορητήριο, δεν υπάρχει πλέον, έχει διαλυθεί και απαξιωθεί.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για πολλούς από αυτούς, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, το ποινικό τους μητρώο είναι λευκό.

Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την εισαγγελική πρόταση, η οποία όμως έχει τη σημασία της, όταν γίνεται από μία υψηλόβαθμη εισαγγελική λειτουργό σε μια τόσο ιστορική δίκη και μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας.

Η δίκη θα συνεχίστεί αύριο, Τρίτη, στις 10 π.μ.

Τι υποστήριξε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας

«Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν προκύπτει από κανέναν στοιχείο ότι θα διαπράξουν και απλώς αδικήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην πρότασή της, συμπληρώνοντας ότι το ποινικό μητρώο τον περισσότερων βουλευτών είναι καθαρό.

«Ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων οι πολίτες είναι ίσοι και δεν έχει σημασία ποιοι είναι… Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή, σημειώνοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει πως θα διαπράξουν αλλά εγκλήματα. 

«Αποδείχθηκε ότι οι καταδικασθέντες έχουν νόμιμη διαμονή, δεν υπήρξαν υπόδικοι ούτε παραβίασαν περιοριστικούς όρους της διαμονής τους. Ακόμα κι οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν, μετά την αποφυλάκιση τους, τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι ορισμένοι ιδιαίτερα αυστηροί, αλλά εμφανίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ορισμένοι εξ αυτών παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο. Περαιτέρω δεν είναι ύποπτοι φυγής» ανέφερε η εισαγγελέας επισημαίνοντας: «Περιμένουν τη δίκαιη κρίση του δικαστηρίου σας και εμφανίστηκαν όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο σας». Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, το «παρών» που έδωσαν οι πρώην βουλευτές Κασιδιάρης, Λαγός και Ματθαιόπουλος.