ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ανησυχία για το επιδημιολογικό φορτίο Θεσσαλονίκης, Σερρών

Ανησυχία για το επιδημιολογικό φορτίο Θεσσαλονίκης, Σερρών

Εντείνεται η ανησυχία για το επίπεδο υγειονομικής κατάστασης στο οποίο έχει περιέλθει η Θεσσαλονίκη.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδηλωθεί αρκετές εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, επιβαρύνοντας το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής που προς το παρόν βρίσκεται στο επίπεδο 2 (κίτρινο χρώμα) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.

Οι αυξητικές τάσεις στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν και στην πρωινή σύσκεψη που στο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων, καθώς και τα στατιστικά για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκη.

«Το 75% των κρουσμάτων είναι παιδιά»

Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι η εικόνα που περιέγραψε για τον Δήμο Συκεών, ο δήμαρχος της περιοχής, Σίμος Δανιηλίδης.

Σε συνέντευξή του (στο MEGA) ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε δομές και συλλόγους του δήμου, ενώ εκατοντάδες άτομα έχουν μπει σε καραντίνα.

«Το 75% των κρουσμάτων είναι παιδιά. Ανάμεσα τους είναι παιδιά 15 ετών, αθλητές και πρωταθλητές» υποστήριξε ο κ. Δανιηλίδης, τονίζοντας για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι κανείς δεν είναι απολύτως προστατευμένος από τον κορονοϊό.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, τα κρούσματα είναι σε διαφορετικές περιοχές του δήμου Νεάπολης – Συκεών, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει φόβος ότι μπορεί να αυξηθούν.

Τηλεδιάδσκεψη υπό την προεδρία Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί για τις 7:00 το απόγευμα τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη αλλά και τα ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα  προκειμένου να αναχαιτισθεί η διασπορά.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν κάνουμε αυτά που πρέπει θα αποφύγουμε ένα τοπικό lockdown, το οποίο θα έχει τεράστιες συνέπειες στην τοπική οικονομία», προειδοποίησε το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου, σημειώνοντας πως είναι γνωστό ότι όπου επιβάλλεται «προφανώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, στη Βόρειο Ελλάδα».

Προβληματισμός για τις εστίες συνωστισμού

«Θα πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και να πειθαρχούμε από μόνοι μας», τόνισε ο υφυπουργός στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Καράογλου, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και για τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στη συμπρωτεύουσα. Όπως είπε, οι εικόνες που προβλήθηκαν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που προφανώς ήταν σε μικρότερο βαθμό από τις διαστάσεις που το εμφάνισαν, αποτελούν σίγουρα πρόβλημα, όπως, επίσης και οι εικόνες που καταγράφηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους ή σε άλλα σημεία.

 «Θα πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό, να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πειθαρχούμε από μόνοι μας και να επιβάλουμε τον απαραίτητο αυτοπεριορισμό για να αντιμετωπίσουμε τη πανδημία του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Καράογλου.

Συναγερμός και στις Σέρρες

Την ίδια στιγμή, έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα λόγω των ανησυχητικών ενδείξεων που καταγράφονται στην περιοχή απήθυνε ο δήμαρχος των Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Χρυσάφης, υποστήριξε ότι «είναι δεκάδες τα κρούσματα που πολλαπλασιάζονται διαρκώς» και ότι πρέπει «να ανακοπεί η πορεία της έξαρσης που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη».

Ο κ. Χρυσάφης εκτίμησε ότι «το προηγούμενο δεκαπενθήμερο ήταν καταστροφικό, κάναμε σα να μην υπάρχει γύρω μας ο κορωνοϊός», με συνέπεια «να κινδυνεύουν πλέον άνθρωποι που αγαπάμε, λόγω ασυνείδητων ενεργειών».

Ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα κρούσματα κορωνοϊού «να είναι σε λίγες ημέρες τριψήφια».