Στο όριο συναγερμού και η Θεσσαλονίκη

Στο όριο συναγερμού και η Θεσσαλονίκη

στο-όριο-συναγερμού-και-η-θεσσαλονίκη-561123223

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, η οποία συνεχίζει να καταγράφει μια αυξητική πορεία που θέτει όλο και περισσότερες περιοχές στην επικίνδυνη ζώνη για αύξηση του επιπέδου συναγερμού και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Ετσι, στην Αττική η πανδημία επιμένει σε υψηλά αλλά σταθερά επίπεδα, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει τις τελευταίες ημέρες μια αυξητική τάση, με περισσότερα από 400 νέα κρούσματα το τελευταίο δεκαήμερo. Μάλιστα η Θεσσαλονίκη είναι από τις περιοχές που κινδυνεύουν να ανέβουν επίπεδο συναγερμού (από το 2 στο 3). Επιπλέον, στα Ιωάννινα η επιδημία επιμένει με διάσπαρτες συρροές, που ωστόσο εκτιμάται ότι μπορούν να ελεγχθούν, ενώ στον χάρτη των περιοχών με διψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων μπήκε χθες και η πόλη των Σερρών (προς το παρόν είναι σε επίπεδο συναγερμού 1). 

Η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, τα συνεχόμενα φαινόμενα των υπαίθριων πάρτι και των συναθροίσεων σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και η «πειρατική» λειτουργία κέντρων διασκέδασης πέραν του νέου ωραρίου, έχουν θορυβήσει τους ειδικούς επιστήμονες, που βλέπουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας είναι πλέον σε επίπεδα άνω των 400, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 11 επιπλέον θανάτους. Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έχει φτάσει τις 25.802 και οι θάνατοι λόγω COVID-19 τους 520.

Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 85 ασθενείς της νόσου. Από τα 438 νέα κρούσματα, τα 388 χαρακτηρίζονται ως «εγχώρια» και εξ αυτών τα 175 εντοπίστηκαν στην Αττική, 49 στη Θεσσαλονίκη –υπενθυμίζεται ότι έως και πριν από 14 ημέρες ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ήταν κατά κανόνα μονοψήφιος–, 28 στις Σέρρες, 21 στην επιδημιολογικά «κόκκινη» Κοζάνη και 8 στα Ιωάννινα. Τον συναγερμό για τις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη σήμανε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, για τον καλύτερο συντονισμό ως προς την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Συζητήθηκαν, επίσης, μέτρα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός την επόμενη εβδομάδα, οπότε και εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης Αγιος Δημήτριος και η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης. Ως άμεσο μέτρο, πάντως, αυξάνονται οι έλεγχοι των αστυνομικών αρχών και της δημοτικής αστυνομίας για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων.

«Μας προβληματίζει η μη τήρηση υφιστάμενων μέτρων που, δυστυχώς, φαίνεται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Θέλουμε όλοι μαζί, η κεντρική κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι υπόλοιποι φορείς, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως της Θεσσαλονίκης, να είμαστε σύμμαχοι και αρωγοί, γιατί αυτό είναι προς το καλό όλων», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος απευθύνθηκε ειδικά στους επαγγελματίες όλων των κλάδων, από τους οποίους ζήτησε τη σχολαστική εφαρμογή των μέτρων, ενώ προανήγγειλε «παραδειγματική τιμωρία» για όσους δεν εφαρμόζουν το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Οίκοι ευγηρίας

Μεγαλώνει η λίστα των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων της χώρας μας που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά 14 κρούσματα (11 ηλικιωμένοι και 3 νοσηλευτές) που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία 24ωρα σε γηροκομείο της Γλυφάδας. Για την πρόληψη αυτών των φαινομένων, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν στην εκπόνηση ενός οδηγού ασφαλούς συμπεριφοράς των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Μεταξύ των συστάσεων προς το προσωπικό των δομών είναι η αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων, η αναβολή μη αναγκαίων αδειών, η αποφυγή ετεροαπασχόλησης εκτός των δομών και η αποφυγή της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή