Εγκαίνια 50 νέων κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

Εγκαίνια 50 νέων κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 50 νέες κλίνες εντατικής, που προστέθηκαν στις υφιστάμενες, συνεχίζει τη μάχη με την COVID-19 το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας, το οποίο ήδη δέχεται πίεση από την πανδημία. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εάν δεν προσέξουμε όλοι, το σύστημα υγείας θα δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις», προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια των νέων κλινών που αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, και οι οποίες είναι το πρώτο βήμα που γίνεται για την αύξηση των δυνατοτήτων του ΕΣΥ στον τομέα της εντατικής θεραπείας. Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλων δωρητών που έχουν σπεύσει να ενισχύσουν το ΕΣΥ, μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικά αυξημένο αριθμό εντατικών κλινών οι οποίες σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη αντιμετώπισης της COVID-19 και μετά θα είναι στη διάθεση του συστήματος υγείας, για να τελειώσει το φαινόμενο των πολιτικών παρεμβάσεων για να βρεθεί θέση σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η αναβάθμιση του συστήματος υγείας θα συνδυαστεί με προσλήψεις «όσες και όπου χρειάζονται».

Σημειώνεται ότι με τις 50 νέες κλίνες στο «Σωτηρία», πλέον τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής διαθέτουν για τις ανάγκες των ασθενών συνολικά 377 κλίνες εντατικής. Πανελλαδικά οι κλίνες εντατικής σε δημόσια νοσοκομεία είναι πλέον 820, στις οποίες έχουν προστεθεί αυτή τη δύσκολη περίοδο 32 κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων και 139 ιδιωτικών. Εκτός από τις 50 κλίνες του «Σωτηρία», ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας επιτροπής είναι να αναπτυχθούν έως το τέλος του έτους επιπλέον 218 κλίνες εντατικής και 62 κλίνες αυξημένης φροντίδας. Η πλειονότητα αυτών αφορά σε δωρεές (155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, 12 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ στο Κρατικό Νίκαιας από δωρεές των Αγγελική Φράγκου, Βαγγέλη Μαρινάκη και ΙΟΝ, και 5 κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία» από δωρεά του Ταουφίκ Χούρι), ωστόσο θα ενεργοποιηθούν σύντομα και κλίνες που ήταν κλειστές επί χρόνια (20 κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ εντός Αττικής και 47 εκτός Αττικής). Για τη στελέχωση των μονάδων είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πρόσληψη 200 μόνιμων γιατρών και οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός του Νοεμβρίου. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «σε συνέχεια των 6.500 επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που έχουν μπει στο σύστημα υγείας αυτούς τους λίγους μήνες, προχωρούν οι διαδικασίες για τις κρίσεις για το μόνιμο προσωπικό στις ΜΕΘ». Σύμφωνα με τον υπουργό, για το προσωπικό θα υπάρξει πενταετής εκπαίδευση βάσει προγράμματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». 

Στην τελετή των εγκαινίων και στον αγιασμό των 50 νέων κλινών εντατικής του «Σωτηρία», ήταν παρόντες μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή