Βεβήλωση Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Βεβήλωση Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε εβραϊκά μνημεία και χώρους στη χώρα μας, προκαλώντας την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), που τονίζει «δεν μας φοβίζουν» και συνδέει τις επιθέσεις με την πρόσφατη καταδίκη «νεοναζιστικών μορφωμάτων ως εγκληματικές οργανώσεις».

Συγκεκριμένα, ύστερα από τα γκράφιτι στο εβραϊκό νεκροταφείο της Αθήνας στις αρχές Οκτωβρίου, και τη βεβήλωση τεσσάρων επιτύμβιων πλακών στο εβραϊκό νεκροταφείο της Ρόδου στις 11 Οκτωβρίου, στην αλυσίδα βεβηλώσεων, απειλών και βανδαλισμών προστέθηκε ένα επαίσχυντο γκράφιτι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, την περασμένη Παρασκευή 16/10. 

Οπως ανέφερε χθες το ΚΙΣΕ, στην πρόσοψη του μνημείου που είναι αφιερωμένο στους 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους που εξοντώθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα, κάποιοι έγραψαν το σύνθημα «With Jews you lose». 

«Δεν μας φοβίζουν»

Το ΚΙΣΕ καταδικάζει «αυτό το νέο κύμα βανδαλισμών που εξαπολύουν οι οπαδοί της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού προκειμένου να δηλώσουν την παρουσία τους σε μια περίοδο που η Πολιτεία, η κοινωνία και πρόσφατα η ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασαν τα νεοναζιστικά μορφώματα ως εγκληματικές οργανώσεις» όπως λέει, και συμπληρώνει εμφατικά: «Δεν μας φοβίζουν! 

Η ανοχή στον βανδαλισμό νεκροταφείων και μνημείων είναι ανοχή στον βανδαλισμό  της μνήμης και του πολιτισμού, είναι ανοχή στον αντισημιτισμό. Καλούμε, για ακόμη μία φορά, τις διωκτικές αρχές να προβούν στη σύλληψη των υπευθύνων για να παραπεμφθούν επιτέλους στη Δικαιοσύνη. Ας μη δείξουμε ανοχή σε συμπεριφορές που επιχειρούν να επιβάλλουν τον σκοταδισμό στη χώρα μας».

Επίσης, το ΚΙΣΕ με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζήτησε την άμεση σύλληψη των υπευθύνων του βανδαλισμού και την ενίσχυση της προστασίας των εβραϊκών ιδρυμάτων και μνημείων στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια επίσης υπάρχει αύξηση επιθέσεων εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας του Ιουδαϊσμού. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την περυσινή ετήσια Εκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα της Γ.Γ. Θρησκευμάτων, το 2018 κατεγράφησαν είκοσι περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα. Το 2017 είχαν καταγραφεί 11 περιστατικά, δηλαδή το 2018 υπήρξε αύξηση κατά 81% σε σχέση με το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή