ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα δεδομένα στην έρευνα για την ΟΛΑ

Νέα δεδομένα στην έρευνα για την ΟΛΑ

Κατεβασμένη από το Διαδίκτυο και όχι πρωτότυπη ήταν τελικώς η προκήρυξη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) για την επίθεση στον ΣΕΒ, η οποία βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του 42χρονου κατηγορουμένου για την υπόθεση των εκρηκτικών σε αποθήκη στο Κουκάκι. Αυτό προκύπτει από έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) που συντάχθηκε την 10η Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην ιστοσελίδα omniatv.com. Η νέα, συμπληρωματική έκθεση πραγματογνωμοσύνης στο ψηφιακό αρχείο δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση, καθώς ανατρέπει προηγούμενη ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που άφηνε να εννοηθεί ότι ο 42χρονος ήταν ο συντάκτης της προκήρυξης και άρα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου αφορούσε τα αποτελέσματα της έρευνας σε εξωτερικό σκληρό δίσκο που κατασχέθηκε στο σπίτι του 42χρονου. Με αυτό η αστυνομία ενημέρωνε ότι είχε εντοπίσει έγγραφο σε μορφή pdf με την προκήρυξη της ΟΛΑ για την επίθεση στον ΣΕΒ, το οποίο είχε δημιουργηθεί σε χρόνο προγενέστερο της δημοσίευσης της προκήρυξης στο Athens Indymedia. «Συνάγεται το συμπέρασμα ότι στο εν λόγω πειστήριο εντοπίστηκε επεξεργάσιμη μορφή της προαναφερόμενης προκήρυξης, πριν αυτή αναρτηθεί για πρώτη φορά στον αναφερόμενο ιστότοπο», κατέληγε η ανακοίνωση.

Τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν, ωστόσο, η Αντιτρομοκρατική με νεότερο αίτημά της ζήτησε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών να προχωρήσει σε συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη. Συγκεκριμένα, ζήτησε να γίνει σύγκριση του επίμαχου ψηφιακού αρχείου με τα αντίστοιχα που είχαν επισυνάψει στα ρεπορτάζ τους για την ανάληψη ευθύνης για τη βόμβα στον ΣΕΒ οι ιστοσελίδες iefimerida.gr, protothema.gr και enikos.gr.

«Το αρχείο με ονομασία Εγγραφο.pdf που εντοπίστηκε αποθηκευμένο στο πειστήριο 33 (σ.σ.: εξωτερικός σκληρός δίσκος) με τα αρχεία που μεταφορτώθηκαν μέσω των υπερσυνδέσμων URL-1, URL-2, URL-3 (σ.σ.: διαδικτυακά δημοσιεύματα) είναι πανομοιότυπα, καθώς οι αλφαριθμητικές ταυτότητες μοναδικότητάς τους ταυτίζονται», αναφέρεται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Με βάση τα νέα δεδομένα, ο 42χρονος δεν είναι ο συντάκτης της προκήρυξης αλλά κατέβασε το αρχείο από το Διαδίκτυο, όπως έκαναν και οι διαχειριστές των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Για την αρχική και κατά τα φαινόμενα εσφαλμένη αξιολόγηση των δεδομένων στην υπόθεση φέρεται να ευθύνεται η ανακολουθία ανάμεσα στην πραγματική και στην αναγραφόμενη ώρα ανάρτησης του pdf με την προκήρυξη στο Athens Indymedia. Για τα νέα δεδομένα ενημερώθηκε ο ανακριτής στον οποίο έχει ανατεθεί η έρευνα για την υπόθεση με τα εκρηκτικά στο Κουκάκι.