Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η έντονη νεροποντή και χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην Κρήτη

Η Πυροσβεστική κλήθηκε να προχωρήσει σε αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων σε Ηράκλειο, Χερσόνησο, αλλά και σε περιοχές των Χανίων.

Λόγω της κακοκαιρίας προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε σημεία του δήμου Χανίων και του Βόρειου Οδικού Άξονα μέχρι και την περιοχή της Αγίας Μαρίνας, με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να εργάζονται προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη.

Παράλληλα, οι τοπικές αρχές κλήθηκαν να απομακρύνουν φερτά υλικά που συγκεντρώθηκαν σε σκάρες φρεατίων των δικτύων αποχέτευσης.

Κλειστός παραμένει σήμερα ο Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων, ενώ από τη μικρής διάρκειας, αλλά έντονη, χαλαζόπτωση προκλήθηκαν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες.

Το σκηνικό του καιρού άλλαξε μέσα σε ελάχιστα λεπτά με κύριο φαινόμενο εκτός από τη βροχή, την πτώση της θερμοκρασίας.

Πολύ έντονα φαινόμενα αναμένονται στην Κρήτη

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν κατά το τριήμερο από την Τρίτη έως την Πέμπτη στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας και έχουν τη μορφή «ψυχρής λίμνης», θα ευνοήσουν την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις στα ανατολικά και κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας μας.

Περισσότερο, σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα επηρεαστούν τα νότια τμήματα του Αιγαίου (Κυκλάδες και Κρήτη), περιοχές όπου τα φαινόμενα αναμένεται να συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνοί) και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Το Meteo επισημαίνει ότι στην Κρήτη θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής – ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα – ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της «ψυχρής λίμνης» με το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο και την τοπογραφία του νησιού.

Υπενθυμίζεται πως για πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αλλά και πιθανές χαλαζοπτώσεις προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Meteo.gr