Η Ομάδα Αιγαίου στέκεται 25 χρόνια κοντά στους δοκιμαζόμενους νησιώτες

Η Ομάδα Αιγαίου στέκεται 25 χρόνια κοντά στους δοκιμαζόμενους νησιώτες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μικρά και μακρινά νησιά του αρχιπελάγους έχουν τους δικούς τους φύλακες αγγέλους. Από το 1995, η Ομάδα Αιγαίου βρίσκεται στο πλευρό τους τούς πιο δύσκολους μήνες του χειμώνα, με έμπρακτη στήριξη. Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. Mια παρέα φίλων που διέθεταν φουσκωτά σκάφη έβλεπε στους πλόες της ότι οι νησιώτες καλούνταν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους απίστευτα εμπόδια, δίχως την έγνοια του κράτους. Από τις ιατρικές εξετάσεις και την περίθαλψη, καθώς αναγκάζονταν συχνά να ταξιδέψουν για να βρουν γιατρό, μέχρι την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων για τα παιδιά, η καθημερινότητα ήθελε πείσμα και τρέλα ώστε να αντέξει κανείς την ανασφάλεια και την απομόνωση στο νησί. Αυτή η διαπίστωση γέννησε την πρώτη οργανωμένη εθελοντική ομάδα με πλωτά μέσα, της οποίας το παράδειγμα ακολούθησαν πολλοί άλλοι αργότερα. 

Η Ομάδα Αιγαίου στέκεται 25 χρόνια κοντά στους δοκιμαζόμενους νησιώτες-1
Ο πλους διοργανώθηκε με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ.

Η Ομάδα Αιγαίου εξακολουθεί να δίνει μάχες με τα κύματα για τον καλό της σκοπό. Οι εθελοντές αφήνουν πίσω τις δουλειές τους, παραμερίζουν τις υποχρεώσεις τους και συμμετέχουν με ανιδιοτέλεια στο εγχείρημα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που συνεπάγεται η πανδημία, πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν και πάλι κοντά στους κατοίκους των μικρών και ακριτικών νησιών. O κύριος σκοπός της αποστολής ήταν οι έλεγχοι για COVID-19. Ο 26ος διάπλους ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την ενεργό συμμετοχή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). 

Η υπόθεση δεν ήταν εύκολη: σε μόλις πέντε ημέρες τα φουσκωτά σκάφη της Ομάδας Αιγαίου διήνυσαν περισσότερα από 450 ναυτικά μίλια για να προσφέρουν υπηρεσίες σε 13 νησιά μας. Εν πλω βρέθηκαν το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, οι ιατροί της ΕΠΕ, οι εθελοντές ιατροί και τα μέλη της Ομάδας Αιγαίου, που επισκέφθηκαν Φούρνους, Θύμαινα, Πάτμο, Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Αμοργό, Ιο, Σίκινο και Κουφονήσι. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ, καθώς και προληπτικές ιατρικές εξετάσεις από 14 ειδικότητες και μικροβιολογικές εξετάσεις από την Ομάδα Αιγαίου και την ΕΠΕ. Επιπλέον, η Ομάδα Αιγαίου προσέφερε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό στα νησιά. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί ήταν τόσο αναγκαίες οι εξετάσεις μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν και με τη σταδιακή αναχώρηση και των τελευταίων τουριστών. Ο σκοπός ήταν η ασφάλεια των κατοίκων, ενώ ενημερώθηκαν για τη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς ακόμα και μετά το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να διατηρηθεί το θετικό υγειονομικό αποτύπωμα στις περιοχές αυτές. Η αποστολή κατέστη δυνατή χάρη σε μια σειρά από σταθερούς υποστηρικτές, τις δημοτικές και υγειονομικές αρχές των νησιών, που προσέφεραν φιλοξενία και συνεργασία. 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή