Η πρόεδρος «άδειασε» την εισαγγελέα

Η πρόεδρος «άδειασε» την εισαγγελέα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκιά μεροληψίας στην εισαγγελική έδρα στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής άφησε χθες η σοβαρή τοποθέτηση της προέδρου της δίκης, όταν επισήμανε, πως κατά την εισαγγελική αγόρευση για τις αναστολές στην έκτιση των ποινών καταδικασθέντων δεν ετέθησαν υπόψη του δικαστηρίου και δεν ελήφθησαν υπόψη από την εισαγγελέα θέματα που αφορούσαν είτε το βαρύ ποινικό τους μητρώο είτε την παραβίαση περιοριστικών όρων.

Η πρόεδρος της δίκης Μαρία Λεπενιώτη, με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας, και ενώ αναμενόταν να ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης μετά την εισαγγελική πρόταση, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, ζήτησε από την εισαγγελέα της δίκης Αδαμαντία Οικονόμου, να τοποθετηθεί εκ νέου για το ποιοι θα πάνε τελικά στη φυλακή και ποιοι όχι.
Και τούτο διότι, όπως ανέφερε η πρόεδρος, κατά την εισαγγελική πρόταση που κατέληξε στο να δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής για όλους τους καταδικασθέντες σε βαριές ποινές, δεν ελήφθησαν υπόψη, ούτε ελέχθη ότι 11 από αυτούς είχαν «λερωμένο» ποινικό μητρώο με καταδίκες μάλιστα σε βαριές καθείρξεις.

Η πρόεδρος ανέφερε ένα προς ένα τους καταδικασθέντες με το «λερωμένο» μητρώο, καθώς είχαν καταδίκες, πολλοί από αυτούς, για ληστείες, ανθρωποκτονία (όπως στην περίπτωση της δολοφονίας Λουκμάν) επικίνδυνες σωματικές βλάβες και λοιπά. Παράλληλα, η πρόεδρος έθεσε ζήτημα και για τη μη αναφορά από την εισαγγελέα σε θέμα που αφορά τον ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό, για τον οποίο επίσης (όπως για όλους άλλωστε) η εισαγγελέας είχε προτείνει να μην πάει φυλακή μέχρι να δικαστεί η έφεσή του, χωρίς να αναφέρει ωστόσο ή να λάβει υπόψη της ότι είχε παραβιάσει στο παρελθόν τους περιοριστικούς όρους που του είχε θέσει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Μετά ταύτα, η εισαγγελέας τοποθετήθηκε εκ νέου, τονίζοντας ότι δεν αναφέρθηκε στα ποινικά μητρώα, γιατί μίλησε μόνον για όσους έχουν λευκό ποινικό μητρώο και ερωτηθείσα από την πρόεδρο, επανέλαβε την αρχική της πρόταση, σημειώνοντας και πάλι ότι όλοι –πολιτικά στελέχη και λοιποί καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις– πρέπει να μείνουν εκτός φυλακής, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση στο εφετείο. (Πρακτικά αυτό σημαίνει να μείνουν εκτός φυλακής για τέσσερα με πέντε χρόνια κι αν στο Εφετείο καταδικαστούν στις ίδιες ποινές και όχι σε μικρότερες, να πάνε φυλακή.)

Ενδεικτικός διάλογος

Μετά την αναφορά της προέδρου στις εισαγγελικές παραλείψεις και στους χειρισμούς της εισαγγελέως, ενδεικτικός είναι ο παρακάτω διάλογος.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι; 
Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς (σ.σ. αυτοί που είχαν το βαρύ ποινικό μητρώο). Ολοι τηρούν τους όρους.
Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;
Εισαγγελέας: Μάλιστα.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο απασχολήθηκε με το θέμα που ετέθη για τον Ιωάννη Λαγό, ο οποίος το 2015 είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, με αποτέλεσμα οι συνήγοροί του να αντιδράσουν, ισχυριζόμενοι πως υπήρχε μεταγενέστερο του αρχικού βούλευμα, που δικαίωνε τον Λαγό. Η δίκη μετά ταύτα διεκόπη για σήμερα, προκειμένου να προσκομιστούν τα βουλεύματα για την περίπτωση Λαγού. Πάντως, πράγματι το 2015 είχε με βούλευμα επιβεβαιωθεί η παραβίαση περιοριστικών όρων για τον Ιωάννη Λαγό και στη συνέχεια το 2019 υπήρξε νεότερο βούλευμα που ανέφερε ότι μετά το 2015 δεν είχε άλλη παραβίαση.

Οι χθεσινές εξελίξεις πάντως στη δίκη, με την προφανή βαριά πολιτική και θεσμική της σημασία, είναι σοβαρές, διότι και πέραν αυτής, μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αμεροληψία των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.

Ωστόσο, οφείλει να επισημανθεί πως οι επιθέσεις, διαδικτυακές και διά στόματος συνηγόρων, εις βάρος της εισαγγελέως για την πρότασή της, εκφεύγουν του θεσμικού πλαισίου και για αυτό η Ενωση Εισαγγελέων χθες εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας πως άλλο είναι η κριτική και άλλο η διαπόμπευση των εισαγγελικών λειτουργών για τις θέσεις που λαμβάνουν δημόσια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή