Μεγάλη πίεση στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Μεγάλη πίεση στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό συνθήκες έντονης πίεσης εδώ και δύο εβδομάδες, με τους νοσηλευόμενους να ξεπερνούν τους 40, προσπαθεί να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οι ανάγκες επέβαλαν το άνοιγμα και τρίτης πτέρυγας στη Μονάδα Λοιμωδών, μετά τη σύμπτυξη της ενδοκρινολογικής και γαστρεντερολογικής κλινικής.

«Υπερβαίνουμε εαυτόν», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης. «Εχουμε μεγάλη διασπορά. Εδώ δεν ασχολούμαστε με την ιχνηλάτηση του θηρίου, αναγκαζόμαστε να παλέψουμε με το θηρίο».

Ο φόρτος για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μεγαλώνει καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων καλείται μεταξύ άλλων να διαχειριστεί και περιστατικά που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα και δεν αντιμετωπίζονται από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου ή των νησιών του Ιονίου. «Οι παρούσες συνθήκες επιβάλλουν όλοι μας, και οι πολίτες και οι αρμόδιες αρχές να δείξουν υπεύθυνη στάση», τονίζει ο κ. Μηλιώνης μεταφέροντας την αγωνία του. Οι αυξημένες ανάγκες μέχρι στιγμής καλύπτονται από το προσωπικό της Α και Β Παθολογικής και της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

Τα Ιωάννινα έχουν ενταχθεί σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης. Η διασπορά της νόσου στην περιοχή έχει εντοπιστεί σε καταστήματα εστίασης και σε χώρους με πολλούς εργαζόμενους. Εκεί είχε βρεθεί πριν από τέσσερις ημέρες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ενεργά κρούσματα στα Ιωάννινα ήταν 256 και οι στενές επαφές υψηλού ρίσκου 521.

Παρότι η βαρύτητα της νόσου και η κλινική εικόνα των ασθενών δεν έχει αλλάξει ο κ. Μηλιώνης επισημαίνει ότι ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι μέχρι στιγμής μικρός χάρη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο που ακολουθείται. Μεταξύ των νοσηλευόμενων βρίσκονται και νέοι, καθώς και άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είχε προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ηδη από τις 20 Ιανουαρίου είχαν θέσει σε λειτουργία τη Μονάδα Λοιμωδών Νόσων η οποία ήταν ανενεργή από το 2009. Εξόπλισαν τότε θαλάμους αρνητικής πίεσης και ειδικευμένοι γιατροί της κλινικής δέχτηκαν να μείνουν με παράταση και να δώσουν τότε την πρώτη μάχη στο πλευρό των συναδέλφων τους. Στους μήνες που ακολούθησαν ο αριθμός των νοσηλευόμενων παρέμενε μικρός. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και κατά τη θερινή περίοδο όταν η μονάδα νοσήλευε περίπου 10 ασθενείς. Πλέον όμως η εικόνα έχει αλλάξει. «Η μεγάλη πίεση που ασκείται εδώ και δύο εβδομάδες μας φέρνει σε κατάσταση συναγερμού», λέει ο κ. Μηλιώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή