Το ακραίο σενάριο εξέλιξης της πανδημίας

Το ακραίο σενάριο εξέλιξης της πανδημίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στο «κακό σενάριο» της εξέλιξης του κορωνοϊού, με ραγδαία αύξηση των σοβαρών περιστατικών COVID-19 και των διασωληνωμένων ασθενών, βρίσκεται η χώρα μας. Τόσο ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων –που οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν δεν εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα θα γίνει πολύ σύντομα τετραψήφιος– όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας τα οποία αλλάζουν επί τα χείρω, έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα τους ειδικούς επιστήμονες που βλέπουν αυτό το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να εξελίσσεται αρνητικά και για την Ελλάδα. 

Τις πρώτες 21 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 143 θάνατοι λόγω κορωνοϊού, έναντι 125 όλο τον Σεπτέμβριο και 60 τον Αύγουστο. Αντίστοιχα, τις πρώτες 21 ημέρες του Οκτωβρίου καταγράφηκαν 8.859 κρούσματα, δηλαδή περισσότερα από όσα καταγράφηκαν συνολικά τον Σεπτέμβριο (8.158). Τον Αύγουστο δηλώθηκαν 5.840 κρούσματα, ενώ το διάστημα από το τέλος Φεβρουαρίου έως και τις 31 Ιουλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 4.472 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα SARS-CoV-2. 

«Το κακό σενάριο που αντιμετωπίζει η χώρα μας θα είναι μία ανεξέλεγκτη αύξηση των σοβαρών περιστατικών και των διασωληνωμένων ασθενών», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

Και προσθέτει, «δηλαδή, να δούμε έναν διπλασιασμό των διασωληνωμένων σε διάστημα μιας εβδομάδας και μία σοβαρή πίεση στο σύστημα Υγείας από ασθενείς με COVID-19». Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων προς το παρόν σχετίζεται με διασπορά του ιού μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας, και ως αποτέλεσμα αυτού είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων να παραμένει σχετικά σταθερός (μεταξύ 80 και 90 το τελευταίο δεκαήμερο). Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα σοβαρά περιστατικά και οι θάνατοι έπονται περίπου δύο εβδομάδες του αριθμού των κρουσμάτων και της διασποράς του ιού στην κοινότητα. 

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, αυτή τη στιγμή το κακό σενάριο είναι πολύ πιθανό να συμβεί, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας έχουν «δυσκολέψει». Ειδικότερα, καταγράφονται κρούσματα σε όλη την επικράτεια που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθεί επιδημιολογική έξαρση σε οποιαδήποτε Περιφέρεια της χώρας. «Το ότι σήμερα μία περιοχή είναι πράσινη στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει να γίνει γρήγορα κόκκινη», επισημαίνει ο καθηγητής. Σημειώνεται άλλωστε ότι οι πολλές μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειών διαφορετικού επιπέδου συναγερμού που σχετίζονται με διασκέδαση, μπορούν γρήγορα να αλλάξουν την ισορροπία. 

«Ενα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι σε αυτή τη φάση η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων είναι διάσπαρτη και δεν συνδέεται με γνωστές συρροές. Προχθές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόνο το 13% των νέων περιστατικών που δηλώθηκαν σχετιζόταν με γνωστές συρροές», τονίζει ο κ. Βατόπουλος. 

«Στον αντίποδα, το καλό σενάριο θα είναι σαφώς η επιδημία να συνεχίσει με χαμηλότερα νούμερα κυρίως σε ό,τι αφορά τα σοβαρά περιστατικά. Εγώ θα ήθελα να δω μία τουλάχιστον σταθεροποίηση στον αριθμό περιστατικών για δύο εβδομάδες και μετά σταδιακή μείωσή τους», καταλήγει ο καθηγητής.

Πάντως, προς το παρόν, η κατάσταση επιδεινώνεται. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19, την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4 (από 4,7 που ήταν δύο εβδομάδες πριν) και η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια παρουσιάζει μικρή αύξηση στο 40% (από 37%). Ο ρυθμός διπλασιασμού των θανάτων επιταχύνθηκε σε 58 από 68 ημέρες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή