ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΟΑΣΑ μπαίνει… στην πρίζα

Ο ΟΑΣΑ μπαίνει… στην πρίζα

Σε… τάση μπαίνει ο ΟΑΣΑ, καθώς εντείνονται οι δοκιμές των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που θα οδηγήσουν τον Οργανισμό στη νέα εποχή. Χθες πραγματοποιήθηκε το πρώτο δρομολόγιο ηλεκτροκίνητου οχήματος σε πραγματικές συνθήκες. Πρόκειται για το δεύτερο ηλεκτροκίνητο που διεξάγει δοκιμαστικά δρομολόγια και το πρώτο που μεταφέρει επιβάτες. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την προμήθεια περίπου 1.000 οχημάτων –εκ των οποίων περίπου 400 θα είναι ηλεκτροκίνητα– ο ΟΑΣΑ έχει ζητήσει ορισμένα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία για δοκιμαστικές χρήσεις ώστε να μελετηθούν από λειτουργικής άποψης οι ανάγκες και οι δυνατότητές τους στο δίκτυο της Αθήνας. 

Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή με επιβάτες οχήματος της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Yutong η οποία, ανταποκρινόμενη στην ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών για πιλοτική δοκιμή οχημάτων αυτού του τύπου, διαθέτει το λεωφορείο για χρήση στις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) για διάρκεια δύο μηνών.

Το εν λόγω λεωφορείο δοκιμών έχει μήκος 12 μέτρων, 3 διπλές πόρτες, είναι μοντέλο χαμηλού δαπέδου χωρίς σκαλοπάτια εισόδου και διαθέτει ράμπα για ΑμεΑ. Παράλληλα διαθέτει κινητήρα ισχύος 350 kw και ροπής 1200 Νm, σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα HSA (Hill Start Assist), εμπρόσθιες κάμερες για αποφυγή σύγκρουσης και σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας. Είναι εξοπλισμένο με γυάλινα παράθυρα ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία, με ισχυρό κλιματισμό και με το ευφυές σύστημα τηλεματικής της Yutong που ενημερώνει για τις συνθήκες του λεωφορείου σε πραγματικό χρόνο βοηθώντας στην καλύτερη διαχείρισή του, στη μείωση του κόστους συντήρησης και στη βελτίωση της ασφάλειας. Η χωρητικότητα του οχήματος σε επιβάτες είναι 27 καθήμενοι, 46 όρθιοι, 1 ΑμεΑ, η μπαταρία του είναι χωρητικότητας 350 kWh, ενώ διαθέτει θύρες φόρτισης USB για τους επιβάτες.
Το εν λόγω ηλεκτρικό λεωφορείο εκτελεί σε καθημερινή βάση την εξής διαδρομή: Ομόνοια, Κλαυθμώνος, Σύνταγμα, Φιλελλήνων, Συγγρού, Αγ. Φωτεινή, Κολυμβητήριο, Αγαλμα Λόρδου Βύρωνα, Σύνταγμα, Ακαδημία, Rex, Ομόνοια.

Ο ΟΑΣΑ μπαίνει… στην πρίζα-1Η Yutong έχει προμηθεύσει ηλεκτρικά λεωφορεία σε περισσότερες από 322 πόλεις παγκοσμίως, με τον όγκο πωλήσεων να ανέρχεται σε πάνω από 120.000 μονάδες ηλεκτρικών λεωφορείων. Το 2019, η Yutong παρέδωσε σε πελάτες της 21.113 ηλεκτρικά λεωφορεία και κατέλαβε ξανά την 1η θέση την οποία διατηρεί επί πολλά συνεχόμενα έτη στη βιομηχανία κατασκευής λεωφορείων της Κίνας αλλά και παγκοσμίως.

Tο πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο που δρομολόγησαν οι ΟΣΥ στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD, η οποία επίσης ανταποκρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών για διάθεση δοκιμαστικής λειτουργίας. Το συγκεκριμένο λεωφορείο δοκιμών κινεζικής τεχνολογίας, έχει μήκος 12 μέτρα, τρεις διπλές πόρτες χωρίς σκαλοπάτια εισόδου και η χωρητικότητά του σε επιβάτες είναι 24 καθήμενοι, 51 όρθιοι, ένα ΑμεΑ. Διαθέτει ράμπα για εύκολη πρόσβαση ΑμεΑ και η μπαταρία του είναι 348 kw. Διαθέτει επίσης δύο ηλεκτρομοτέρ 2×150 kw, που αντιστοιχούν σε ισχύ 402 hp, WiFi συνδεσιμότητα για τους επιβάτες και USB φορτιστές για τα κινητά επιβατών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ακόμη τύπων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενός ευρωπαϊκής τεχνολογίας και ακόμη ενός κινεζικής τεχνολογίας, τα οποία θα μεταφέρουν και επιβάτες.