Κοινό brainstorming Μ. Βρετανίας και Ελλάδας

Κοινό brainstorming Μ. Βρετανίας και Ελλάδας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ετήσια συνάντηση της αφρόκρεμας της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της πολιτικής, των τεχνών και του Τύπου από τη Μ. Βρετανία και την Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών. Tο 4ο  Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο, μια πρωτοβουλία της εν Ελλάδι πρέσβειρας της Μ. Βρετανίας, Κate Smith, που ξεκίνησε το 2017 κερδίζοντας τις εντυπώσεις, πραγματοποιείται αύριο και αναμένεται με αμείωτο ενδιαφέρον ενόψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται λόγω Brexit. «Μπορεί κανείς να μετρήσει την επιτυχία μιας εκδήλωσης από τον βαθμό στον οποίο άτομα που δεν παρευρέθησαν μιλούν γι’ αυτήν – κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο με το Συμπόσιό μας», δηλώνει στην «Κ» η πρέσβειρα, λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου.

«Τα τελευταία χρόνια το Συμπόσιο έχει μετατραπεί στο βασικό φόρουμ όπου τιμώνται οι διμερείς σχέσεις, επιτρέποντάς μας να αναπτύξουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας, αλλά και να θίξουμε ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Φέτος, πάμε ένα βήμα παραπέρα, εξετάζοντας τομείς, στους οποίους η Μ. Βρετανία και η Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και να συνδιαμορφώσουν την παγκόσμια ατζέντα». Η φετινή εκδήλωση, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, έχει υβριδική μορφή: ένα περιορισμένος αριθμός ομιλητών θα παρευρεθεί στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών «Μ. Βρεταννία», ενώ οι υπόλοιποι μαζί με το εκλεκτό κοινό, θα παρακολουθούν διαδικτυακά τα πάνελ. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην πρόσκληση, «ελπίζουμε η πανδημία να μη μονοπωλήσει τη συζήτηση», παρότι «θα γίνεται σαφής μνεία στη σημαντική πτυχή του κορωνοϊού». 

Φετινοί άξονες του brainstorming είναι κλίμα και ενέργεια, το μέλλον της εργασίας, κινητικότητα, μετανάστευση και ταξίδια και, τέλος, η Κίνα. Το «παρών» δίνουν ηχηρά ονόματα και από τις δύο χώρες: Νίκος Δένδιας (ΥΠΕΞ), Michael Gove (δεύτερος τη τάξει της βρετανικής κυβέρνησης), Γιώργος Κουμουτσάκος (υφυπουργός Μετανάστευσης), Κυριάκος Πιερρακάκης (υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Ευτύχιος Βασιλάκης (πρόεδρος της Aegean), Tom Tugendhat (πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων), Μακάριος Λαζαρίδης (πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνοβρετανικής Φιλίας) και ο Βρετανός ομόλογός του Alberto Costa, Nick Butler (Ενεργειακά, King’s University),  Will Hutton (Εργασιακά, University of Oxford/ Lancaster), Alexander Betts (Μετανάστευση, University of Oxford), Ricard Scoufias (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογοναθράκων) κ.ά. Οι εργασίες θα κλείσουν με μια τοποθέτηση του διακεκριμένου Ελληνα καθηγητή της Οξφόρδης, δρος Στάθη Καλύβα. 

«Το Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο είναι μια νέα πρωτοβουλία που μετατρέπεται σε θεσμό – ένα μέσο εμβάθυνσης και διεύρυνσης των επαφών και ανταλλαγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, μεταξύ των Βρετανών και των Ελλήνων», σχολιάζει ο πρόεδρος από βρετανικής πλευράς του Συμποσίου, ο Lord Maude of Horshman, παλαίμαχος Βρετανός πολιτικός και κυβερνητικό στέλεχος επί Κάμερον. «Δεν είναι κρατική πρωτοβουλία, καθώς διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από ιδιώτες, πράγμα που επί της ουσίας σημαίνει ότι οι συζητήσεις μας είναι ειλικρινείς, ανοικτές και ευρείας γκάμας· αυτό έχει συμβάλει στην επιτυχία του εγχειρήματος». Αλλo «συστατικό» της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Ελληνα πρόεδρο, κ. Κώστα Μητρόπουλο, πρόεδρο του Δ.Σ. της Attica Bank, είναι η δικτύωση. «Συγκεντρώνουμε μια επιλεγμένη ομάδα ηγετών από τις επιχειρήσεις, την πολιτική, τα ΜΜΕ, τον πολιτισμό και τον ακαδημαϊκό χώρο για να συζητήσουμε ακολουθώντας τον κανονισμό του Chatman House». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή