Το βαρύ τίμημα μιας πρόχειρης μεταρρύθμισης

Το βαρύ τίμημα μιας πρόχειρης μεταρρύθμισης

το-βαρύ-τίμημα-μιας-πρόχειρης-μεταρρύ-561127396

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το μεγαλύτερο ΑΕΙ της περιφέρειας, θέτει με εμφατικό τρόπο την πολιτεία προ των ευθυνών της για την κατάσταση των ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμια βιώνουν πλέον, και εν μέσω πανδημίας που οξύνει τα προβλήματα, τις επιπτώσεις των συνενώσεων με τα ΤΕΙ, τις οποίες αποφάσισε, με μικροκομματικά κριτήρια, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. 
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών, που, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, απορρόφησε ΤΕΙ από τη Δυτική Ελλάδα. Οι ελλείψεις διδασκόντων είναι σημαντικές τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά. Και αυτό, διότι δεν είναι μόνο οι θέσεις που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης πανεπιστημιακών, είναι και το μείζον ποιοτικό έλλειμμα. Ακόμη και εάν υπάρχουν εξαιρέσεις, το επίπεδο του ακαδημαϊκού προσωπικού των ΤΕΙ είναι χαμηλότερο εκείνου των πανεπιστημίων. Υπάρχουν διδάσκοντες που έχουν ελάχιστες ερευνητικές δημοσιεύσεις, οι οποίοι πλέον, λόγω της συνένωσης του ΤΕΙ με ένα παρακείμενο πανεπιστήμιο, δημιουργούν ομάδες διδασκόντων «πολλών ταχυτήτων» μέσα στο ίδιο ίδρυμα. 

Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές για στρατηγικό ανασχεδιασμό του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μεταθέτει τις λύσεις για το μέλλον. 

Ειδικότερα, η Σύγκλητος είναι καταπέλτης. «Με τον νόμο 4610 του 2019 υλοποιήθηκε η συνέργεια του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών είχε δια-τυπώσει, με απόφαση που ελήφθη από την ευρεία πλειοψηφία των μελών της, την έντονη αντίθεσή της σε αυτή τη συνέργεια. Μια συνέργεια η οποία ήταν πρόχειρη, χωρίς ακαδημαϊκό σχέδιο και υποστήριξη. 

Ο νόμος 4610/2019 υπονόμευσε βαθιά την ακαδημαϊκή προοπτική και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και σε αυτήν την εκπαιδευτική του λειτουργία», λέει το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του ιδρύματος και δίνει ένα βασικό στίγμα της πηγής των προβλημάτων. «Η αύξηση των τμημάτων από 24 σε 35, με την παράλληλη υποστήριξη επιπλέον 14 παλαιών προγραμμάτων σπουδών (για τους φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών σε 6 πόλεις (Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Αμαλιάδα) δημιούργησαν ανυπέρβλητα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, που επιδεινώνονται στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

Η Σύγκλητος, μεταξύ άλλων, ζητεί από την πολιτεία να λάβει αποφάσεις όπως η δραστική μείωση των εισακτέων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των τμημάτων, σε βάθος πενταετίας. Επίσης, ζητεί τη μεταφορά της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και την άρση της αδικίας για το ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αναλάβει σειρά δαπανών για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Κρίσιμο ζήτημα είναι η στελέχωση των ιδρυμάτων, τα οποία μάλιστα πήραν επιπλέον τμήματα. 

Και η Σύγκλητος τονίζει προς πάσα κατεύθυνση: «Η πολιτεία οφείλει να αποφασίσει τι είδους πανεπιστήμιο θέλει να είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, να μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολίτες και στη συνέχεια να στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της. Ο χρόνος πιέζει. Η σιωπή και η απραξία θα δημιουργήσουν άλυτα προβλήματα με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών».

Νέα σχολή

Συνεχίζεται η πολιτική επικοινωνία υπουργείου Παιδείας και δημάρχων για νέες σχολές. Συγκεκριμένα, νέα σχολή στην Κω ζητεί ο δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Νικηταράς, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, «είχε σειρά ξεχωριστών συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρουσία του κοσμήτορα της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Υψηλάντη. 
Ο Θεοδόσης Νικηταράς έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας το ζήτημα δημιουργίας στην Κω προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τμήματος, που να σχετίζεται με την ιπποκρατική Κω, την τουριστική οικονομία και διοίκηση, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τη νησιωτικότητα και την αειφορία.

Το βαρύ τίμημα μιας πρόχειρης μεταρρύθμισης-1
Ενας φοιτητής για να πάρει μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα πρέπει να έχει συγκεντρώσει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έως 2.750 λιγότερες μονάδες από τη βάση εισαγωγής του τμήματος στο οποίο θέλει να μετεγγραφεί (φωτ. SHUTTERSTOCK). 

Οι αιτήσεις για μετεγγραφή και το νέο σύστημα

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για μετεγγραφή από ΑΕΙ σε ΑΕΙ. Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς από φέτος το σύστημα έχει αλλάξει. Συγκεκριμένα, ένας φοιτητής για να πάρει μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα πρέπει να έχει συγκεντρώσει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έως 2.750 λιγότερες μονάδες από τη βάση εισαγωγής του τμήματος στο οποίο θέλει να μετεγγραφεί. 

Οι μετεγγραφές στην περίπτωση που ο πρωτοετής έχει αδελφό φοιτητή γίνονται ελεύθερα, χωρίς περιορισμό αριθμού σε κάθε τμήμα, όπως και για την τρίτη και τέταρτη κατηγορία. Ωστόσο, ο αριθμός των μετεγγραφών με οικονομικά (μετράει το οικογενειακό ή το ατομικό εισόδημα του φοιτητή την τελευταία τριετία) και κοινωνικά κριτήρια δεν μπορεί να ξεπερνάει το 15% του αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα. 

Η θέσπιση βαθμολογικής βάσης μετεγγραφών και η μη ύπαρξη αντίστοιχων τμημάτων αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των μετεγγραφών. Πέρυσι είχαν κατατεθεί 14.636 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 10.030. Το υπ. Παιδείας, για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό, δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα μετακίνησης σε ένα τμήμα χωρίς βαθμολογικό όριο. Ο φοιτητής μπορεί να υποβάλει αίτηση μετακίνησης σε έως και πέντε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Κρίσιμη συνεδρίαση για μια επίμαχη θέση

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την κάλυψη μιας εκ των δύο θέσεων διδασκόντων που έχουν προκηρυχθεί. Η διαδικασία απέκτησε δημοσιότητα, καθώς από τους 30 επιστήμονες που κατέθεσαν υποψηφιότητα για τη θέση (στη βαθμίδα του επίκουρου) οι 29 αποκλείστηκαν για διαφόρους λόγους, και ο ένας που έμεινε είναι γιος του προέδρου του τμήματος. Ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, αφού έμαθε το περιστατικό μετά καταγγελία, έστειλε επιστολή στον πρύτανη του ΑΕΙ, ώστε, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για έλεγχο νομιμότητας των διαδικασιών εκλογής μελών ΔΕΠ του Ιδρύματός του, να εξετάσει κάθε στάδιο της διαδικασίας και να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες που συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα.

Για το θέμα ο πρύτανής του Θεόδωρος Θεοδουλίδης ανέφερε ότι «στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών λειτουργών και υπαλλήλων του Ιδρύματος εξαιτίας παράνομων πράξεων ή παραλείψεών τους ουδέποτε αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα ή ελαφρότητα. Η στάση του καθενός μας στα όργανα του Πανεπιστημίου μας είναι γνωστή και δημόσια. Ο,τι σήμερα χτίζουμε ως ακαδημαϊκή παράδοση συνιστά το εχέγγυό μας για το μέλλον. Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε ένα Πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε με μεγάλη προσπάθεια».

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Μπούρας: Χρειάζονται άλλες μέθοδοι
Χαρά Χαραλάμπους: Τα κριτήρια για ένα νέο τμήμα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή