Νυχτερινό lockdown έφερε η έκρηξη κρουσμάτων – Πού θα απαγορευτεί η κυκλοφορία

Νυχτερινό lockdown έφερε η έκρηξη κρουσμάτων – Πού θα απαγορευτεί η κυκλοφορία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα μέτρα και αυστηροποίηση ελέγχων έφερε η δεύτερη, διαδοχικά, ημέρα έκρηξης των κρουσμάτων και το νέο αρνητικό ρεκόρ.

Στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από το προσεχές Σάββατο 24ης Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ απαγόρευση νυκτερινής κυκλοφορίας σε όσους περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στο «πορτοκαλί» (Αυξημένης Επιτήρησης) και το «κόκκινο» (Αυξημένου Κινδύνου) επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. 

Η απαγόρευση αυτή, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά, η οποία θα αποτυπωθεί την Παρασκευή και στον σχετικό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, αφορά τις εξής περιοχές: Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λέσβο, Σάμο, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πέλλα, Σέρρες, Λάρισα, Βοιωτία καθώς και νησιά των Κυκλάδων (επίπεδο «3» ή πορτοκαλί χρώμα στον χάρτη και Κοζάνη, Καστοριά (επίπεδο «4» ή κόκκινο χρώμα στον χάρτη).

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 12.30 τη νύχτα έως τις 5:00 τα ξημερώματα της επομένης.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την καθολική χρήση μάσκας, η οποία γίνεται υποχρεωτική όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους.

«Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες. Θα το επαναλάβω: Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη», σημείωσε.

Τέλος στο διάγγελμά του, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την ιδιαίτερη έκκληση προς τους νέους και τις νεότερες ηλικιακές ομάδες για πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε αυστηρότερη επιτήρηση και πειθαρχικό έλεγχο των ήδη υφιστάμενων μέτρων.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε αυστηρότητα»

«Η όξυνση του προβλήματος απαιτεί μεγαλύτερη ένταση. Ιδίως στην κατεύθυνση των επιχειρηματιών που παρανομούν στο χώρο της διασκέδασης. Εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας», είπε επί λέξει. 

Νέο ρεκόρ

Τα κρούσματα που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο ΕΟΔΥ έφθασαν τα 882 σημειώνοντας έτσι νέο αρνητικό ρεκόρ.

Κατά το ίδιο 24ωρο, κατεγράφησαν 15 θάνατοι, επίσης αριθμός που δεν έχει σημειωθεί ποτέ στο παρελθόν, με τους νεκρούς από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνουν τους 549. 

Παράλληλα, 90 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Δυσοίωνες προβλέψεις

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις των επιστημόνων συνεχίζουν να είναι δυσοίωνες για την εξέλιξη της πανδημίας.

Θα είναι έκπληξη αν δεν φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊό» εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Mανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ο ίδιος έκανε λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο να σημειωθούν έως και 2.000 κρούσματα, λέγοντας συγκεκριμένα πως εάν έχουμε διπλασιασμό κάθε πέντε –  έξι ημέρες, σε περίπου μια εβδομάδα από τώρα θα οδεύουμε προς τέτοιους αριθμούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα είναι στην σωστή κατεύθυνση κι ίσως έπρεπε να έχουν παρθεί και πιο νωρίς για καλύτερο πλαίσιο  πρόληψης και να εμποδίσουμε της αύξησης. 

«Ίσως έπρεπε να τα πάρουμε πριν «χτυπήσει το καμπανάκι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή