Η στιγμή ανακούφισης για τα θύματα

Η στιγμή ανακούφισης για τα θύματα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξω από την αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, πλαισιωμένη από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι αφιλοκερδώς επί 5,5 χρόνια είχαν σταθεί στο πλευρό της υπερασπιζόμενοι τα θύματα εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής, η Μάγδα Φύσσα δήλωνε χθες δικαιωμένη. «Η δικαίωση είναι για εμάς, για αυτόν τον κόσμο που αγωνίστηκε για να αποδείξει ότι όντως η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση κάτω από τον μανδύα του πολιτικού κόμματος», είπε και ευχαρίστησε τους συνηγόρους για τις πολυετείς προσπάθειές τους. Ηταν μια στιγμή ανακούφισης.

Οταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον γιο της, Παύλο, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 από τον Γιώργο Ρουπακιά έπειτα από συντονισμένη επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών, η κ. Φύσσα απάντησε: «Ας ήταν εδώ και ας μπορούσε να πει εκείνος αν δικαιώνεται, δεν είναι όμως εδώ ο Παύλος. Αρα δεν νομίζω ότι υπάρχει δικαίωση για τον Παύλο».

Η απόφαση να οδηγηθούν στη φυλακή τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης, χωρίς να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι εφέσεις τους, έγινε δεκτή ως μια μεγάλη νίκη από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής. «Είναι μια απόφαση αντίστοιχη και αντάξια με εκείνη που έβγαλε το δικαστήριο στις 7 Οκτωβρίου», είπε στην «Κ» ο δικηγόρος Τάκης Ζώτος. «Περιφρούρησε την απόφασή του από την προσπάθεια της εισαγγελέως να την υπονομεύσει και να την ακυρώσει. Είναι δικαίωση για τα θύματα και πολύ σημαντική για όλον τον κόσμο που αγωνίστηκε ώστε να μπουν οι ναζί στη φυλακή». Ο ίδιος είχε εκπροσωπήσει τα θύματα μιας παλαιότερης χρυσαυγίτικης επίθεσης, το 1996. Στη μήνυση που είχε καταθέσει τότε εκ μέρους τους, ζητούσε τη δίωξη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής συμμορίας βάσει του άρθρου 187 του τότε ποινικού κώδικα. Ο εισαγγελέας όμως που χειρίστηκε εκείνη την υπόθεση δεν είχε προχωρήσει σε δίωξη. «Υστερα από 25 χρόνια που τους αντιμετωπίζω στα δικαστήρια, βλέπω ότι τώρα όλες αυτές οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς. Οι ναζί ήταν εγκληματική οργάνωση από την αρχή και τώρα αυτό επισφραγίστηκε με τη δικαστική απόφαση. Ο έπαινος αξίζει σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της Χρυσής Αυγής», πρόσθεσε.

«Παρά τις επιεικείς ποινές που επιβλήθηκαν στους εγκληματίες ναζί, η οδήγηση των περισσότερων από αυτούς στις φυλακές δικαιώνει τα θύματα των εγκληματικών τους πράξεων και ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου του λαού μας», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι του ΠΑΜΕ, μέλη του οποίου είχαν δεχθεί επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών τον Σεπτέμβριο του 2013, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα.

Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής και συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης επεσήμανε στις δικές του δηλώσεις ότι η απόφαση δικαιώνει και τους «εκατοντάδες μετανάστες που χτυπήθηκαν, μαχαιρώθηκαν ή ακόμη και δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική οργάνωση». Τόνισε ακόμη ότι τα θύματα των επιθέσεων έχουν δικαίωμα να αποζημιωθούν για όσα πέρασαν και ότι πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. «Η απόφαση ήταν ανάλογη και δίκαιη σύμφωνα με τη βαρύτητα των αδικημάτων. Η προσπάθεια νομιμοποίησης του ναζισμού δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό, μαζί με το αντιναζιστικό κίνημα, έβαλε ταφόπλακα», τόνισε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης. 

«Η απόφαση πλέον στο σύνολό της αποτελεί την καλύτερη δυνατή δικαίωση που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της δικαστικής οδού, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν έχουν θέση αντίστοιχα μορφώματα», δήλωσε στην «Κ» η δικηγόρος Ελευθερία Τομπατζόγλου, μία εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή