Αύξηση διασωληνώσεων, περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι

Αύξηση διασωληνώσεων, περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο ορατό γίνεται το αποτύπωμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα πιο σκληρά δεδομένα της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και τις νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Χθες μία ημέρα όπου καταγράφηκαν 882 νέα κρούσματα –τα περισσότερα που έχουν δηλωθεί σε μία ημέρα από την αρχή της επιδημίας–, ανακοινώθηκαν 15 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 90. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 28.216 και των θανάτων σε 549. Στην Αττική εντοπίζονται ξανά τα περισσότερα κρούσματα: 290 καταγράφηκαν χθες, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 188 νέα κρούσματα, ενώ ανησυχητικά υψηλός είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων σε Σέρρες (65 χθες) και Λάρισα (40). Διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε και στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων (23), Καστοριάς (15), Λέσβου (17), Κοζάνης (10), Ροδόπης (10) και Ηρακλείου (10). 

Εκκληση Ιατρικού Συλλόγου

Η μεγάλη ταχύτητα της μετάδοσης του ιού στη χώρα μας, οδήγησε και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να κάνει νέα έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων, «σε όλους τους πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτως του πού ζουν και ποια είναι η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας τους» καθώς, όπως επισημαίνει, κανείς δεν είναι στο «απυρόβλητο». Ο ΠΙΣ συστήνει, μεταξύ άλλων, τη σωστή χρήση της μάσκας, τη μείωση στο ελάχιστο των μετακινήσεων με ΜΜΜ από ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα και εξόδους για διασκέδαση σε μικρές ομάδες φίλων για τους νέους. Και τονίζει ότι όποιος εμφανίζει έστω και λίγα δέκατα πυρετού θα πρέπει να μένει σπίτι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση πιθανής ίωσης σε συνεργάτες και κοινωνικές συναναστροφές. 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ενώ η πανδημία φαίνεται να ενισχύει τη δυναμική της στη χώρα, έχουν αυξηθεί παράλληλα και οι εργαστηριακοί έλεγχοι, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασαν τους 1.000 ανά 100.000 πληθυσμού. 

Ειδικότερα, το διάστημα 12 με 18 Οκτωβρίου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 1.116 τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού (ποσοστό θετικών στον ιό τεστ 2,3%), όταν τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες τα τεστ κυμαίνονταν μεταξύ 600 και 700 ανά 100.000 πληθυσμού. Υψηλός αριθμός εργαστηριακών τεστ είχε γίνει στη χώρα μας και στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου (800-900 ανά 100.000 πληθυσμού), μία περίοδο κατά την οποία πολλοί πολίτες έσπευσαν να υποβληθούν σε τεστ πριν επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τις αρχές της πανδημίας έως και προχθές στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.588.713 κλινικά δείγματα, ενώ από μονάδες υγείας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν rapid τεστ αντιγόνου έχουν ελεγχθεί 41.827 δείγματα. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας σε μεγάλο ποσοστό οι έλεγχοι, όταν δεν αφορούν πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, εστιάζουν στις πύλες εισόδου αλλά και σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Οι δε έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, αλλά και σε πόλεις όπου φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού έχουν πυκνώσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διήμερο κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν 573 rapid τεστ σε πολίτες στις Σέρρες με αποτέλεσμα να εντοπιστούν 46 άτομα θετικά στον ιό και 1.616 ελέγχους στην πλατεία Νέας Σμύρνης στην Αθήνα (15 άτομα θετικά στον ιό).

Κατάταξη

Παρά την αύξηση των ελέγχων, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται χαμηλά στη σχετική κατάταξη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στην 22η θέση, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ σε αναλογία με τον πληθυσμό. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Λουξεμβούργο (7.738 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού), η Δανία (4.249) και η Μάλτα (3.693). Στον αντίποδα είναι οι Βουλγαρία (508 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού), Ουγγαρία και Εσθονία (715 και 764 αντίστοιχα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή