ΑΠΟΨΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Είμαι περήφανος για τη χώρα μου

Δίκη Χρυσής Αυγής: Είμαι περήφανος για τη χώρα μου

Η δίκη της Χρυσής Αυγής σηματοδοτεί τη δημοκρατική συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και εδραιώνει την πεποίθηση πως η χώρα μας ανήκει «με το σπαθί της» στην ευρωπαϊκή οικογένεια – σε μια ομάδα κρατών με μακρά ιστορία πολιτειακής διαδρομής προς την ωρίμανση των δημοκρατικών θεσμών τους. Η Ελλάδα δεν είχε δυστυχώς ανάλογη ιστορικά κοινωνική εξέλιξη – η μακραίωνη Τουρκοκρατία τής τη στέρησε.

Το «νεαρό» κράτος μας (που συμπληρώνει του χρόνου διακόσια χρόνια ζωής) πέρασε διά πυρός και σιδήρου από τις συμπληγάδες του 19ου και του 20ού αιώνα. Και είναι σήμερα σε θέση να πρωτοπορεί – με την πολιτική και πολιτειακή επιλογή της δίκης και καταδίκης της Χρυσής Αυγής, ενός φασιστικού δήθεν πολιτικού οργανισμού, στην ουσία μιας εγκληματικής οργάνωσης. Η αποφασιστική συντριβή του άθλιου ναζιστικού μορφώματος μέσω της ελληνικής Δικαιοσύνης δείχνει τον δρόμο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη που αλληθωρίζουν εδώ και καιρό μπροστά σε δικούς τους αντίστοιχους «πολιτικούς» σχηματισμούς, με στοχεύσεις και πρακτικές συγγενείς με εκείνες της Χρυσής Αυγής.

Το ευρωπαϊκό τοπίο δεν είναι ανέφελο, κάθε άλλο. Η μεγάλη ασθένεια της Ευρώπης, ο τυφλός εθνικισμός, επιστρέφει για να υποσκάψει τα θεμέλιά της, ιδίως την Ενωσή της – γεγονός μέγα στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού, υπαγορευμένο από την οδυνηρή επανάληψη στο έδαφός της πολύνεκρων πολέμων και ντροπιαστικών φρικωδιών. Επιβάλλεται η επαγρύπνηση – οι θεωρίες κάθε είδους «υπεροχής» οδηγούν, αλίμονο, στο Αουσβιτς.

Τα επιχειρήματα περί διακρίσεων –φυλετικών, θρησκευτικών, εθνικιστικών, πολιτιστικών, ερωτικών– οδηγούν στο Αουσβιτς. Οι επίδοξοι ερμηνευτές των «ορίων» της δημοκρατίας, οι επιλεκτικοί υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι νεοφανατικοί αυταρχικοί ηγέτες λαών (έχουμε δυστυχώς κι εμείς στη γειτονιά μας τέτοιους) δείχνουν με το δάχτυλο τα τρένα προς το Αουσβιτς. Είμαι περήφανος για τη χώρα μου. Χαράσσει τον δρόμο για την αντιμετώπιση του τέρατος – του φασισμού σε όλες του τις απεχθείς εκδοχές.
 
* Ο κ. Γιώργος Ανδρέου είναι συνθέτης.