Οι εξελίξεις στο μέτωπο των δοκιμών εμβολίων

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των δοκιμών εμβολίων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι στο τέλος του έτους ή αρχή του επόμενου θα έχουμε θετικά νέα σχετικά με τα αναμενόμενα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, εξέφρασε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός επεσήμανε ότι «γίνεται μία παγκόσμια προσπάθεια, ένα παγκόσμιο ράλι τεχνολογίας και επιστήμης των εταιρειών για να μπορέσουν να φτάσουν στη φάση 3 και 4 του εμβολίου, να πάρουν άδεια με όλους τους κανόνες ασφαλείας έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εμβόλιο». Και τόνισε: «Η πληροφόρηση που έχουμε ως Ε.Ε. αλλά και ως χώρα από κορυφαίες εταιρείες που τρέχουν τα εμβόλιά τους στη φάση 3 είναι ότι μπορούμε να έχουμε θετικά νέα στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης». Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια οι παραγγελίες γίνονται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πληθυσμιακή κατανομή για κάθε κράτος-μέλος, και θα διανεμηθούν την ίδια χρονική στιγμή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και όπως σημείωσε ο υπουργός, «αξίζει να παλέψουμε σαν κοινωνία, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, να πάμε χέρι χέρι σε αυτή την προσπάθεια, μέχρι να έρθει το εμβόλιο και να μπορέσουμε να γυρίσουμε σε μία μερική κανονικότητα». 

Προς το παρόν και πριν να αναπτυχθεί το εμβόλιο, η προστασία έναντι του κορωνοϊού είναι η τήρηση των μέτρων (φυσική απόσταση, υγιεινή των χεριών, μάσκα) για την αποφυγή μεταδόσεων, τονίζουν και οι ειδικοί επιστήμονες. 

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος, κάνοντας μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την ανοσία της αγέλης, σημειώνουν ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αποκτά ανοσία έναντι ενός λοιμώδους νοσήματος όπως η COVID-19, περιορίζοντας την περαιτέρω εξάπλωσή του από άτομο σε άτομο. Ανοσία αγέλης επιτυγχάνεται είτε μέσω μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού. 

Στην πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αφού η μόλυνση ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλειών και θανάτων. Στη δεύτερη περίπτωση η ανοσία δημιουργείται χωρίς να χρειάζεται να προσβληθεί το άτομο από το νόσημα. Μάλιστα, η ανοσία αγέλης προστατεύει και όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν όπως νεογέννητα και ανοσοκατασταλμένα άτομα, επειδή η διασπορά του νοσήματος στον πληθυσμό είναι πολύ περιορισμένη.

Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις –είτε με φυσική έκθεση και μόλυνση, είτε με εμβολιασμό– ενδέχεται η ανοσία αγέλης που θα επιτευχθεί να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, «ακόμα και εάν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης σε έναν πληθυσμό για ένα νόσημα, τα άτομα που δεν έχουν ανοσία μπορεί να μολυνθούν εκ νέου με το συγκεκριμένο νόσημα και να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα». Και τονίζουν: «Η ανοσία της αγέλης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διασποράς μιας νόσου αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει τις μεταδόσεις για τα επίνοσα άτομα, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν ανοσία έναντι της νόσου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή