Οι «σωτήριες» προσλήψεις για τον ΟΑΣΑ

Οι «σωτήριες» προσλήψεις για τον ΟΑΣΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παροπλισμένα λεωφορεία και δεδουλευμένα ρεπό συνθέτουν την εικόνα των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), οι οποίες εν μέσω πανδημίας επιχειρούν να εφαρμόσουν τα μέτρα περιορισμού του συνωστισμού. Το γεγονός ωστόσο ότι για να κυκλοφορήσει στους δρόμους επαρκής αριθμός οχημάτων απαιτούνται επιπλέον εργατικά χέρια από αυτά που διαθέτει η εταιρεία, οδηγεί το συγκοινωνιακό πρόγραμμα σε κενά. 

Η «προσωρινή» λύση που δίνεται εδώ και αρκετά χρόνια ακούει στο όνομα δεδουλευμένα ρεπό. Στην πράξη οδηγοί και τεχνικοί των λεωφορείων εργάζονται υπερωριακά (κατά τη διάρκεια των ημερών ανάπαυσης) ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες των φορέων. 

Τα διαθέσιμα λεωφορεία είναι σήμερα 1.050 και με την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού επιτυγχάνεται η δρομολόγηση σε καθημερινή βάση μόλις 850-900. Το κόστος όμως της υπερωριακής απασχόλησης εκτοξεύει το αντίστοιχο λειτουργικό ενισχύοντας σημαντικά τη «μαύρη τρύπα» των ΟΣΥ. Ειδικότερα, το κόστος ανά οχηματοχιλιόμετρο στις ΟΣΥ εκτοξεύεται από 1,8 ευρώ σε περίπου 2,25 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό που προβλέπει η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ και ανέρχεται σε 1,4 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο.

Στην παρούσα φάση οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες στις επικείμενες προσλήψεις προσωπικού οι οποίες είναι προγραμματισμένες να γίνουν άμεσα με στόχο την ενίσχυση του Οργανισμού με σχεδόν 650 άτομα μεταξύ των οποίων, οδηγοί και τεχνικοί. Από τους προσληφθέντες, 455 θα κατευθυνθούν στις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και 200 στις ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες). 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης, καθώς οι διαδικασίες θα ακολουθήσουν τις αντίστοιχες του ΑΣΕΠ. Στόχος είναι με τις παραπάνω προσλήψεις να μπορούν να κυκλοφορούν και τα 1.050 λεωφορεία ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των επιβατών στις στάσεις και να περιοριστεί ο συνωστισμός εντός των οχημάτων. 

Επισκευή 300 λεωφορείων

Με την πρόσληψη των τεχνικών η επισκευαστική βάση των ΟΣΥ θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και στην επισκευή των 300 λεωφορείων που θα προστεθούν με leasing στον στόλο της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή