Δωρεάν μαστογραφία για γυναίκες 49 και 50 ετών

Δωρεάν μαστογραφία για γυναίκες 49 και 50 ετών

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα ξεκινάει η εφαρμογή του προγράμματος δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών στη χώρα μας. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, από τις 10 Νοεμβρίου για κάθε γυναίκα αυτής της ηλικίας θα δημιουργηθεί αυτόματα ένα παραπεμπτικό για τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας. Για όσες γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, το παραπεμπτικό θα αποσταλεί με sms ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email). Οσες γυναίκες δεν την έχουν ενεργοποιήσει, θα μπορούν να καλέσουν σε οποιοδήποτε διαγνωστικό κέντρο της επιλογής τους, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Το διαγνωστικό κέντρο, με τον αριθμό του ΑΜΚΑ της ενδιαφερόμενης, θα μπορεί να ανακτήσει το παραπεμπτικό και να προγραμματίσει το ραντεβού για τη διενέργεια της εξέτασης. Το παραπεμπτικό θα έχει ισχύ ένα έτος από την ημερομηνία έκδοσης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την εκτέλεσή του.

Η εξέταση θα είναι εντελώς δωρεάν για όλες τις γυναίκες 49-50 ετών, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τη διενέργειά της. Η δράση της προληπτικής ψηφιακής μαστογραφίας γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόστολος Δοξιάδης» που προβλέπεται από νόμο για τη δημόσια υγεία. Η επιλογή της ηλικιακής ομάδας στην οποία εστιάζεται η δράση, δεν είναι τυχαία, καθώς τα τελευταία χρόνια ένα ποσοστό περίπου 20% των καρκίνων του μαστού αφορά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών με τις ηλικίες 49-50 ετών να αποτελούν τις πλέον κρίσιμες. Επιπλέον, κατά το υπουργείο Υγείας, επιχειρείται να δημιουργηθεί και να εμπεδωθεί κουλτούρα έγκαιρης πρόληψης σε αυτές τις ηλικίες που θα συνοδεύει τις γυναίκες για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή