Το περιπετειώδες ταξίδι δεξαμενόπλοιου με επτά λαθρεπιβάτες

Το περιπετειώδες ταξίδι δεξαμενόπλοιου με επτά λαθρεπιβάτες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να τρύπωσαν στο κατάστρωμα μέσα στη νύχτα, να σκαρφάλωσαν από τους κάβους ή την αλυσίδα της άγκυρας· ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς οι επτά λαθρεπιβάτες βρέθηκαν πάνω στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο, το οποίο απέπλευσε στις 5 Οκτωβρίου από το Λάγος της Νιγηρίας. Το βράδυ της Κυριακής, λίγα ναυτικά μίλια μακριά από τα βρετανικά παράλια, άνδρες των ειδικών δυνάμεων χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν έφοδο για να τους ακινητοποιήσουν.

Σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία Navios Tanker Management ανέφερε ότι κανένα από τα 22 μέλη του πληρώματος (ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και Ελληνες) δεν τραυματίστηκε και ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Η εταιρεία παρέπεμψε την «Κ» σε εκπρόσωπό της στη Βρετανία, ο οποίος εξήγησε ότι το συμβάν δεν έχει σχέση με πειρατεία και διευκρίνισε ότι δεν έγινε κάποια απόπειρα κατάληψης του πλοίου. Το «Nave Andromeda» φέρει σημαία Λιβερίας και ταξίδευε προς τη Βρετανία κενό φορτίου. Δεν φαίνεται να πραγματοποίησε κάποια στάση σε άλλο λιμάνι μετά τον απόπλου.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε το πλήρωμα αντιλήφθηκε την παρουσία των λαθρεπιβατών. Σε αντίστοιχα συμβάντα στο παρελθόν εμπορικά πλοία έχουν αναγκαστεί να γυρίσουν στο λιμάνι αναχώρησής τους για να παραδώσουν τους λαθρεπιβάτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, οι ναυτικοί τούς είχαν εντοπίσει στα αρχικά στάδια του ταξιδιού. Συνήθως, εφόσον δεν βρεθούν άμεσα, οι λαθρεπιβάτες παραμένουν κρυμμένοι και εμφανίζονται μόνο όταν σωθούν οι όποιες προμήθειες κουβαλούν σε τρόφιμα ή νερό.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας αναφέρει στην «Κ» ότι, σύμφωνα με το απαραίτητο πρωτόκολλο, τους δόθηκε τροφή, νερό και κατάλυμα. Ωστόσο, όταν το πλοίο προσέγγισε τη Βρετανία και ζητήθηκε από τους λαθρεπιβάτες να συγκεντρωθούν σε μία καμπίνα εκείνοι αντέδρασαν. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρει ότι «έγιναν επιθετικοί», αλλά διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να χτύπησαν τα μέλη του πληρώματος. Το πιθανότερο είναι να προέβησαν σε λεκτικές απειλές. Ο πλοίαρχος του τάνκερ ζήτησε από μέλη του πληρώματος να κλειστούν στο citadel, τον ειδικό χώρο στον οποίο καταφεύγουν οι ναυτικοί για να οχυρωθούν σε περίπτωση ρεσάλτου πειρατών, φοβούμενος για την ασφάλειά τους. Παράλληλα ειδοποίησε τις βρετανικές αρχές για το συμβάν και την ένταση που επικρατούσε. Οι λαθρεπιβάτες φέρονται να είναι Νιγηριανοί, οι οποίοι σκόπευαν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στη Βρετανία.

Το βράδυ της Κυριακής, 16 μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο, ακινητοποίησαν τους λαθρεπιβάτες μέσα σε εννέα λεπτά και τους παρέδωσαν στις αστυνομικές αρχές. Τον Δεκέμβριο του 2018 ένα παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί στο πλοίο «Grande Tema», το οποίο επίσης είχε αποπλεύσει από το Λάγος της Νιγηρίας. Ορισμένοι εκ των δέκα λαθρεπιβατών που είχαν εντοπιστεί σε αυτό, πολίτες Νιγηρίας και Λιβερίας, απείλησαν το πλήρωμα με λοστούς και τους πέταξαν περιττώματα. Και τότε παρενέβησαν οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις για να τους απομακρύνουν από το πλοίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή