Frontex: Εσωτερική έρευνα για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων στα ελληνικά σύνορα

Frontex: Εσωτερική έρευνα για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων στα ελληνικά σύνορα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας για περιστατικά που αναφέρονται στον Τύπο (Der Spiegel) περί επαναπροωθήσεων παράτυπων μεταναστών στα ελληνικά σύνορα αλλά και τον ρόλο που φέρονται να διαδραματίζουν οι υπάλληλοι του Frontex ανακοίνωσε την Τρίτη ο οργανισμός. 

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φύλαξης συνόρων και ακτών ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχουν προκύψει έγγραφα ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίξουν καταγγελίες παραβίασης του κώδικα λειτουργίας του από μέλη του στο πεδίο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί, δήλωσε ότι «σε επαφές και συζητήσεις με την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιοχάνσον την ενημέρωσα ότι εξετάζουμε τις καταγγελίες από διάφορα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη δραστηριότητά μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι δε θα γίνουν ανεκτές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη δραστηριότητα της υπηρεσίας.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα συμφώνως προς την αποστολή μας και το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο κ. Λεγκερί.  

Στα πλαίσια της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές νωρίτερα φέτος ο επικεφαλής του Frontex είχε ζητήσει τη διερεύνηση δύο περιστατικών κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η Ελλάδα, όπως υπενθύμισε ο Frontex, δεν εντόπισε αποδείξεις κάποιας παράνομης πράξης στο ένα από τα περιστατικά, ενώ διερευνά ακόμη το δεύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή