Ερωτήματα για πόρους σε νεοσύστατη ΜΚΟ

Ερωτήματα για πόρους σε νεοσύστατη ΜΚΟ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν καλεί το ΚΙΝΑΛ τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη σχετικά με τη ΜΚΟ Hopeland. Ο υπουργός απάντησε με ανακοίνωση, η οποία παραθέτει γενικά στοιχεία σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη. Η ΜΚΟ Hopeland συστάθηκε πριν από ένα μήνα και ενώ δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Μητρώου ΜΚΟ, το οποίο η κυβέρνηση έχει θεσπίσει, θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ESTIA II που αφορά την παροχή στέγης και άλλων υπηρεσιών για αιτούντες άσυλο. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αρχικά η Hopeland θα λάβει ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την παροχή 1.002 θέσεων σε έντεκα κτίρια στην Περιφέρεια Αττικής και ένα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 

Η πρώτη πρόσκληση της υπεύθυνης Αρχής για το συγκεκριμένο πρόγραμμα (το οποίο είχε εξάμηνη διάρκεια, από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους) πραγματοποιήθηκε στις 17.6.2020, αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε δύο φορές, με αποτέλεσμα, ενώ αρχικά απαιτούνταν πλήθος δικαιολογητικών, στην τελική μορφή της η προκήρυξη στις 15.9.2020 να ζητεί απλώς από τις ΜΚΟ που θα συμμετέχουν να έχουν καταθέσει αίτηση εγγραφής στο μητρώο. Δύο εβδομάδες μετά την τελευταία τροποποίηση, στις 29.9.2020, κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης η Hopeland, η οποία είχε συσταθεί ουσιαστικά μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 22.9.2020. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει ο κ. Γιώργος Καμίνης, η ΑΜΚΕ Hopeland αποτελεί μετεξέλιξη της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου» (συσταθείσα το 2016), δημοτική παράταξη με την οποία είχε κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος στον Αγιο Δημήτριο ο κ. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης. Πέντε ημέρες πριν από την κατάθεση του αιτήματος από τη Hopeland για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ο κ. Αρβανιτάκης μεταβίβασε τα εταιρικά μερίδιά του στους Γεώργιο Πουλαδάκη και Αικατερίνη Ρούκα.  

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ζητεί από τον υπουργό περισσότερες πληροφορίες για τη Hopeland, καθώς και στοιχεία για το έργο της, την υλικοτεχνική υποδομή της και τα εχέγγυα που παρέχει για να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο και απαιτητικό έργο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή