Frontex: Δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων

Frontex: Δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσωτερική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν τα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, που καταγγέλλουν μέσα ενημέρωσης ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, ωστόσο σπεύδει να προσθέσει ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί δηλώνει ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ελλάδα, στα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με την εντολή μας και στο πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου». 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι νωρίτερα εφέτος ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές «στο πλαίσιο του επιχειρησιακού διαλόγου» να διερευνήσουν δύο γεγονότα κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για τα οποία «στο μεν ένα περιστατικό δεν βρήκαν καμία απόδειξη παράνομων πράξεων και εξακολουθούν να εξετάζουν το άλλο». Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι «η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει εντοπίσει άλλες ύποπτες περιπτώσεις από αυτές που έχουν ήδη αναφερθεί από τον εκτελεστικό διευθυντή στις ελληνικές αρχές». 

Τέλος, ο ευρωπαϊκός οργανισμός χαρακτηρίζει «περίπλοκη» την κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο για τα πλοία της Frontex «λόγω διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους» και προσθέτει ότι «αυτό επηρέασε και τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή». 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή