ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά και στις θεωρίες συνωμοσίας

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά και στις θεωρίες συνωμοσίας

Οι Έλληνες εμπιστεύονται την κυβέρνηση όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, ωστόσο περίπου ένας στους δύο πιστεύει ότι υπάρχουν στοιχεία υπερβολής στους αριθμούς που δίνονται σε σχέση με τα θύματα του κορωνοϊού. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μεγάλη δημοσκόπηση της YouGov, στην οποία έλαβαν μέρος 26.000 άνθρωποι από 25 χώρες και διεξήχθη στη διάρκεια του θέρους, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Guardian, είναι αποκαλυπτική για τη διάσταση και την αποδοχή που τυγχάνουν οι θεωρίες συνωμοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ψευδείς ισχυρισμοί ότι η πανδημία είναι μια απάτη ή ότι από πίσω της υπάρχουν σκοτεινές σκοπιμότητες, βρίσκουν όλο και περισσότερο κόσμο πρόθυμο να πιστέψει, αλλά και να διαχύσει αυτές τις ιδέες μέσω των social media.  

Η ίδια δημοσκόπηση, πέραν του ότι βρήκε υψηλό ποσοστό ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο κόσμος διοικείται από μια μυστική σέχτα, εντόπισε εξαιρετικά μεγάλο σκεπτικισμό όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ετοιμάζεται σε πολλά εργαστήρια ανά τον κόσμο. Η δημοσκόπηση σημειώνει ότι μια από τις μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας είναι η βαθιά πίστη πως τα νούμερα που δημοσιεύονται αναφορικά με τους νεκρούς από την πανδημία είναι ψευδή ή υπερεκτιμημένα.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του Johns Hopkins University, η πανδημία έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η δημοσκόπηση εντοπίζει πολύ υψηλά ποσοστά στους ανθρώπους που θεωρούν ότι τα στοιχεία που αφορούν στα θύματα είναι «σκοπίμως μεγαλύτερα και υπερβολικά».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι Έλληνες βρίσκονται στη δεύτερη θέση, μετά τη Νιγηρία (59%) με το 46% των ερωτηθέντων να εκφράζει έντονο σκεπτικισμό. Ακολουθούν η Νότια Αφρική, το Μεξικό, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά και στις θεωρίες συνωμοσίας-1

Οι θεωρίες συνωμοσίας πληθαίνουν όσο περισσότερο μεγαλώνει η πανδημία. Σε μεγάλα ποσοστά άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι ο ιός δημιουργήθηκε και απλώθηκε σκοπίμως από την Κίνα ή τις ΗΠΑ.

Στην Πολωνία ένας στους πέντε είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για μύθο, που έχει κατασκευαστεί από αόρατες δυνάμεις. Λίγο πολύ τα ίδια πιστεύει μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε Τουρκία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανέρχεται στο 13%.

Την θεωρία ότι η κινεζική κυβέρνηση κατασκεύασε και διέσπειρε τον ιό την πιστεύουν σε πολύ υψηλά ποσοστά πολίτες σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, περισσότεροι από τους μισούς Νιγηριανούς, το 40% των Νοτιοαφρικανών, των Τούρκών και των Πολωνών, το 35% των Αμερικανών, των Βραζιλιάνων και των Ισπανών. Την ίδια εκτίμηση εκφράζει ένας στους τέσσερις ή ένας στους πέντε στην Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Δεν είναι δε και λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο ιός κατασκευάστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Ειδικότερα, το 37% των Τούρκων, περίπου το 20% των Ελλήνων και των Ισπανών, το 16% των Πολωνών και το 12% των Γάλλων. Αντιθέτως, στη Βρετανία μόλις το 5% έχει αυτή την εκτίμηση.

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά και στις θεωρίες συνωμοσίας-2

Ο ρόλος των κυβερνήσεων

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στις 25 χώρες θεωρεί ότι οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις απέτυχαν να διαχειριστούν με επάρκεια την πανδημία.  

Τέσσερις στους πέντε Δανούς θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους αντέδρασε πολύ καλά, δοθέντος ότι από τις αρχές του Μαρτίου επέβαλε καθολικό lockdown, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα κρούσματα και τους θανάτους.

Ακολουθεί η Ελλάδα και η Αυστραλία με ποσοστά ικανοποίησης που κινούνται στην περιοχή του 70%. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Αμερικανοί, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Βραζιλιάνοι.

Η ίδια δημοσκόπηση εντόπισε μεγάλη υποστήριξη από τους πολίτες στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και Μέσα Μεταφοράς.