ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διπλωματία από τα… θρανία

Διπλωματία από τα… θρανία

Γίνε διπλωμάτης από το δωμάτιό σου! Αυτό προτρέπει όλους τους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων η οργανωτική επιτροπή του 5ου Συνεδρίου «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη», μιας από τις πιο επιτυχημένες μαθητικές διοργανώσεις, που φέτος, λόγω των συνθηκών, θα διεξαχθεί online. Οπως άλλωστε μας έμαθε το 2020, όρεξη να υπάρχει και η ζωή μπορεί να φιλοξενηθεί προσωρινά στις ψηφιακές γειτονιές. 

Ετσι, από τις 11-13 Δεκεμβρίου 2020, περισσότεροι από 500 μαθητές θα ενημερωθούν, θα συζητήσουν και θα προβληματιστούν πάνω σε επίκαιρα θέματα για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην καθιερωμένη προσομοίωση επιτροπών του ΟΗΕ, αυτή τη φορά όμως από την άνεση του σπιτιού τους, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεργασίας του συνεδρίου. 

Η ιδέα προέκυψε όταν μια παρέα αποφοίτων του Ανατόλια συζητούσε για την εμπειρία από παρόμοια προγράμματα, γνωστά ως Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (MUN), τριήμερα μαθητικά συνέδρια-προσομοιώσεις για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον ΟΗΕ. «Πρόκειται για πολύ δημοφιλή προγράμματα στο εξωτερικό, στην Αγγλία μάλιστα διδάσκονται στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα στο σχολείο», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Ποδιώτης, απόφοιτος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Ομως, καθώς διεξάγονται στα αγγλικά, απευθύνονταν μόνο στα ιδιωτικά σχολεία. Αναρωτηθήκαμε τότε γιατί να μην μπορούν τα παιδιά των δημόσιων σχολείων να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις προσομοιώσεις». 

Κάπως έτσι, μια ομάδα νέων, υπό την επιστημονική διεύθυνση της καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου δρος Παρασκευής Νάσκου – Περράκη, διοργάνωσε το 2016 το πρώτο τέτοιο συνέδριο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και τη γνωριμία και εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών συμβάσεων του ΟΗΕ. 

«Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη και η συμμετοχή των δημόσιων σχολείων τεράστια», λέει ο κ. Ποδιώτης. «Υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς προσφέρει στα παιδιά έκθεση σε νέους τομείς, πρωτόγνωρες καταστάσεις, καλλιεργεί δεξιότητες όπως η δημόσια ομιλία, τους επιτρέπει να κάνουν γνωριμίες με άλλους μαθητές ανεξάρτητα από περιοχές και σχολεία. Ακόμα και το γεγονός ότι η διοργάνωση έχει dress code έχει παίξει τον ρόλο του. Για πολλά παιδιά το ότι θα ντυθούν καλά είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Συναντώ παιδιά που με αφορμή το πρόγραμμα αγοράζουν το πρώτο τους σακάκι». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες επανέρχονται και τις επόμενες χρονιές, ενώ και ως φοιτητές πλέον αναλαμβάνουν οργανωτικούς ρόλους. 

Η φετινή προσομοίωση «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ. Συμπίπτει δε με την επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ. 

Πληροφορίες για τον τρόπο συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.roh.gr. Οι αιτήσεις κλείνουν στις 31 Οκτωβρίου!