Υψηλά το εθνικό φρόνημα, αλλά λιτοί οι φετινοί εορτασμοί

Υψηλά το εθνικό φρόνημα, αλλά λιτοί οι φετινοί εορτασμοί

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορωνοϊός δεν κάμπτει το εθνικό φρόνημα. Φτάνει ένας επισκέπτης να στρέψει το βλέμμα όχι μόνο στις προσόψεις των δημόσιων κτιρίων, αλλά και στα μπαλκόνια πολυκατοικιών σε όλη τη χώρα. Λόγω της πανδημίας, για πρώτη φορά ματαιώθηκαν η καθιερωμένη για σήμερα στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση για την αποφυγή του συγχρωτισμού των πολιτών, όπως συνέβη και με τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε γενικό lockdown.

Στα σχολεία, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν κανονικά σε κλειστό κύκλο. Το υπουργείο Παιδείας είχε ορίσει να γίνουν σε κάθε τάξη ή τμήμα ξεχωριστά και να έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο διδακτικών ωρών. Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα αριστεία και οι έπαινοι στους μαθητές. Μάλιστα, στην περίπτωση που το σχολείο έχασε διδακτικές ώρες λόγω κατάληψης από τους μαθητές, ο σύλλογος διδασκόντων μπορούσε να αποφασίσει να γίνουν μαθήματα για την αναπλήρωση της χαμένης διδακτέας ύλης.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων συμβολικά αναμενόταν χθες το βράδυ να φωτίσει το σιντριβάνι της Ομόνοιας με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, ενώ η πόλη έχει στολιστεί για την εθνική εορτή. Ωστόσο, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν άλλες εκδηλώσεις, πέραν των καταθέσεων στεφάνων που έχουν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια. Επίσης, ο Δήμος Γλυφάδας τοποθέτησε πάνω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στον Υμηττό, σημαία 800 τετραγωνικών μέτρων, ώστε να είναι ορατή από τους δημότες σε μια προσπάθεια να αναπτερωθεί το ηθικό των πολιτών εν μέσω πανδημίας. «Η φετινή επέτειος του “Οχι” είναι σαν καμία άλλη. Γιορτάζουμε τα 80 χρόνια από την ύψιστη πράξη αντίστασης του λαού μας. Τα γιορτάζουμε με την τουρκική επιθετικότητα να έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και προκλητικότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους θέλαμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό», τόνισε ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή, «η οποία έχει βαθιά συμβολικό και εθνικό χαρακτήρα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε. Ψηλά τις σημαίες και ψηλά το κεφάλι», όπως είπε. 

Κακοκαιρία

Πάντως, το βαρύ λόγω πανδημίας κλίμα εντείνει και ο καιρός. Χθες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με οδηγίες ενόψει της κακοκαιρίας «Κίρκη» που αναμένεται κυρίως σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Οι περιοχές που επρόκειτο να επηρεαστούν από αργά χθες το βράδυ είναι κυρίως τα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Ιονίου και πιθανώς τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ από τις πρώτες ώρες σήμερα η Πελοπόννησος, η Κρήτη, βαθμιαία η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια. Από τις μεσημβρινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα προβλέπεται ότι θα επεκταθούν σε Θεσσαλία, Σποράδες, στα νότια τμήματα της Ηπείρου και στις Κυκλάδες. Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τα ισχυρά φαινόμενα αναμένονται από το απόγευμα, ενώ στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη από τις βραδινές ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή