Στην αγορά 2.900.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου

Στην αγορά 2.900.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά εξελίσσεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα μας, αφού ήδη έχουν χορηγηθεί δύο εκατομμύρια εμβόλια, στην πλειονότητά τους σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, μία από τις βασικές ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός. Συνολικά έως και την Τρίτη είχαν διατεθεί στην αγορά 2.900.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου από τις 4.200.000 που έχουν «δεσμευθεί» από το υπουργείο Υγείας για φέτος και παραλαμβάνονται σταδιακά. Με βάση τη νέα διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα εμβόλια χορηγούνται κατά προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Δεν λείπουν και οι παρατυπίες, με τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που γιατροί συνταγογραφούν εμβόλια με διαγνώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι έχει συνταγογραφηθεί εμβόλιο με την αιτιολογία ότι το άτομο είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, όταν με βάση τον ΑΜΚΑ του έχει γεννηθεί τη δεκαετία του 1970. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως χθες είχαν συνταγογραφηθεί περίπου 2.600.000 αντιγριπικά εμβόλια και είχαν εκτελεσθεί 2.000.000 συνταγές. Περίπου 1.400.000 εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Η δεύτερη ομάδα σε αριθμό εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως τώρα είναι τα παιδιά και οι ενήλικες με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (300.000 εμβόλια) και η τρίτη ομάδα άτομα που φροντίζουν ή διαβιούν με ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Περίπου 76.000 συνταγές αντιγριπικών εμβολίων αφορούν σε υγειονομικό προσωπικό. Εξ αυτών έχουν εκτελεσθεί 56.000 συνταγές. Στελέχη του υπ. Υγείας δήλωναν ικανοποιημένα με την εξέλιξη, αφού ο στόχος είναι ειδικά φέτος να εμβολιαστούν κατά κύριο λόγο οι ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από μία σοβαρή λοίμωξη από τον ιό της γρίπης, ώστε αφενός να αποφευχθεί μία παράλληλη λοίμωξη γρίπης και COVID-19 και αφετέρου να μην πιεστεί περισσότερο το ΕΣΥ. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, η διαδικασία εξελίσσεται πολύ καλά, χωρίς ελλείψεις. «Συνταγογράφοι γράφουν αντιγριπικά εμβόλια με διάγνωση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εμβόλια που έχουν γραφτεί σε υγιή άτομα με την αιτιολογία ότι πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο ή ότι είναι άνω των 60 ετών, όταν με βάση τον ΑΜΚΑ έχουν γεννηθεί το 1977 ή το 1980», επισημαίνει ο κ. Βαλτάς. Αντίστοιχα υπάρχουν και φαρμακεία που χορηγούν τα εμβόλια χωρίς συνταγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή