ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»

Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο πλοίαρχος του πλοίου «Maersk Launceston»

Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο πλοίαρχος του πλοίου «Maersk Launceston»

Προθεσμία για να απολογηθεί στις 11 Νοεμβρίου 2020, έλαβε από την εισαγγελία Πειραιά, ο Πολωνός πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Maersk Launceston», που τις πρωινές ώρες της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2020 συγκρούστηκε στο λιμάνι του Πειραιά με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, «Καλλιστώ», με αποτέλεσμα το πολεμικό πλοίο να κοπεί στα δύο και να τραυματιστούν ελαφρά δύο μέλη του πληρώματός του.

Ο πλοίαρχος που κατηγορείται για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και για παραβάσεις των διεθνών κανόνων αποφυγής σύγκρουσης αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, ενώ κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα.

Σημειώνεται ότι το λιμεναρχείο Πειραιά ζήτησε από το δικαστήριο προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των πραγματογνωμόνων και όλα τα στοιχεία με τις καταγεγραμμένες κινήσεις των δύο πλοίων στο marine traffic (διεθνές σύστημα καταγραφής πορείας των πλοίων), να επισυναφθούν στη δικογραφία.

Στο φορτηγό πλοίο «Maersk Launceston» στο οποίο έχει απαγορευθεί ο απόπλους έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι επιθεωρήσεις, προκειμένου να αρθεί ο απόπλους του και να συνεχίσει το δρομολόγιό του.

Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο πλοίαρχος του πλοίου «Maersk Launceston»-1

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η «Κ» το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» τίθεται οριστικά εκτός μάχης.

Το πολεμικό πλοίο μεταφέρθηκε χθες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας από δύο ρυμουλκά, καθώς η σύγκρουση με το φορτηγό το έκοψε στα δύο. Πέρα από την έρευνα του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) για τις συνθήκες του ατυχήματος, αλλά και του Π.Ν. για τις ευθύνες του κυβερνήτη του «Καλλιστώ», στρατιωτικοί κύκλοι επαναφέρουν στην επιφάνεια τη συζήτηση για την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός νέου ναυστάθμου, καθώς ο νυν δημιουργήθηκε προ σχεδόν 135 ετών, σε εποχές που η ευρύτερη περιοχή δεν παρουσίαζε αυτή την εμπορευματική κίνηση. Πλέον ο Πειραιάς είναι στα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης σε εμπορευματική κίνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ